Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Islāma valsts" kaujinieki ieņēmuši pilsētu Filipīnās

Filipīnu armijas spēki cenšas atgūt sagūstīto ciematu © Scanpix

Ar teroristu grupējumu "Islāma valsts" saistīti kaujinieki Filipīnās aplenkuši Maravi, kur dedzinājuši ēkas, sagrābuši gūstā vairāk nekā desmit katoļticīgos un izkāruši "Islāma valsts" karogus.

Lai atjaunotu kārtību, pilsētā ceturtdien iebraukuši armijas tanki.

Situācija izgāja ārpus kontroles otrdien, kad drošības spēki iebruka mājā, kurā, kā uzskatīja likumsargi, slēpies cilvēku nolaupīšanas bandas "Abu Sayyaf" barvedis un "Islāma valsts" Filipīnu līderis Isnilons Hapilons.

Drošības analītiķi uzskata, ka Hapilons cenšas apvienot Filipīnu kaujinieku grupējumus, kas zvērējuši lojalitāti "Islāma valstij".

Operācija nenoritēja kā plānots, jo kaujinieki izsauca papildspēkus, kā rezultātā izraisījās spraigas cīņas, kurās dzīvību zaudēja vismaz 21 cilvēks.

Hapilons armijas operācijā netika notverts.

Filipīnu armijas spēki cenšas atgūt sagūstīto ciematu / Scanpix

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte otrdien izsludināja karastāvokli Mindanao reģionā un solījis skarbu atbildi.

"Es domāju, ka jums jāmirst, jūs mirsiet," trešdien paziņoja prezidents. "Ja cīnīsieties ar mums, jūs mirsiet. Ja atklāti nepakļausities, jūs mirsiet. Un ja tas nozīmē daudzu cilvēku nāvi, lai tā būtu," sacīja Duterte.

Maravi iedzīvotāji ceturtdien steidza pamest pilsētu, no kuras pienāk satraucošas ziņas.

Duterte sacīja, ka kaujinieki notvēruši vietējās policijas priekšnieku, kuram nogriezuši galvu.

Kaujinieki ielauzušies Maravi katoļu katedrālē un sagrābuši gūstā priesteri, trīs baznīcas darbiniekus un desmit apmeklētājus.

Duterte atbalsta miera sarunas ar diviem lielākajiem musulmaņu nemiernieku grupējumiem Filipīnu dienvidos, bet devis rīkojumu armijai iznīcināt mazākos ekstrēmistu grupējumus, kas mēģinājuši sadarboties ar "Islāma valsti".

Zināms, ka vismaz viens no šiem mazākajiem grupējumiem "Maute" piedalījies Maravi sagrābšanā.

"Maute" un vēl aptuveni desmit grupējumi zvērējuši uzticību "Islāma valstij" un izveidojuši nestabilu aliansi, par kuras līderi izvēlēts Hapnilons.