Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps ticies ar pāvestu Francisku

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien Vatikānā ticies ar pāvestu Francisku.

Neskatoties uz viedokļu atšķirību daudzos jautājumos, Francisks pirms tikšanās sacīja, ka dodas uz to ar atvērtu prātu, bet Tramps tikšanās beigās norādīja, ka neaizmirsīs pāvesta vārdus.

Francisks ir kritizējis kā "nekristīgu" Trampa lēmumu uzcelt žogu uz ASV robežas ar Meksiku un ierobežot imigrāciju un uzsvēris, ka valstu līderu loma ir būvēt tiltus, nevis žogus.

Arī klimta izmaiņu jautājumā Trampa un Franciska domas ir krasi atšķirīgas. Tramps ir apturējis vairākus bijušās ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pieņemtos pasākumus, kas bija paredzēti vides aizsardzībai, bet Francisks pievērsies sabiedrības izglītošanai par klimata izmaiņu radītajiem riskiem.

Tikšanās laikā pāvests iepazīstināja Trampu ar savu vides aizsardzības manifestu.

Scanpix

Francisks ir arī kritizējis neregulēto kapitālismu, uzskatot, ka bagātie to izmanto nabadzības vairošanai, kā arī nosodījis nāvessodu un ieroču tirdzniecību. Trampa domas arī šajos jautājumos nedaudz atšķiras no pāvesta skatījuma.

Audiencē pie pāvesta Trampu pavadīja sieva Melānija, meita Ivanka un znots Džareds Kušners. Lai gan Saūda Arābijā Melānija un Ivanka neapsedza galvas, vizītē pie Franciska viņas ievēroja tradīciju, kas prasa sievietēm ietērpties melnās kleitās un nosegt matus ar plīvuru, tiekoties ar pāvestu.

Pēc tikšanās ar Itālijas premjerministru Paolo Džentiloni Tramps trešdien devies uz Briseli, kur ceturtdien viņš piedalīsies NATO samitā, kā arī tiksies ar Eiropas Savienības (ES) līderiem.