Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

ASV izlūkdienesta šefs izvairīgs par iespējamo Trampa spiedienu Krievijas lietā

© scanpix

ASV Nacionālās izlūkošanas dienesta direktors Dens Koutss otrdien Senātā izvairījās no jautājumiem saistībā ar plašu ažiotāžu izraisījušo publikāciju par to, ka prezidents Donalds Tramps pret viņu esot vērsis spiedienu, lai panāktu, ka tiek ierobežota izmeklēšana par Krievijas sakariem ar Trampa kampaņu.

Turpinoties skandālam, ko izraisīja ziņas, ka Tramps esot atklājis ASV izlūkdatus Krievijas ārlietu ministram, Koutss nosodīja ASV noslēpumu nopludināšanu, sakot, ka tas kaitē nacionālajai drošībai.

Kā pirmdien vakarā ziņoja laikraksts "Washington Post", Tramps esot vērsis spiedienu pret Koutsu un Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) direktoru Maiklu Rodžersu centienos panākt, lai viņi publiski noliedz, ka pērn prezidenta kampaņas gaitā Trampa kampaņas un Krievijas starpā būtu bijusi kāda slepena vienošanās.

Koutss Senāta Bruņoto spēku komitejai sacīja, ka viņš "Washington Post" publikāciju nekomentēs.

scanpix

Atsaucoties uz pašreizējām un bijušajām izlūkdienesta amatpersonām, laikraksts vēstīja, ka nedz Rodžerss, nedz Koutss, kuru iecēlis Tramps, spiedienam nav pakļāvušies.

Publikācijā arī teikts, ka Tramps centies apslāpēt Federālā Izmeklēšanas biroja un Tieslietu ministrijas izmeklēšanu par Trampa komandas cilvēku iespējamo slepeno vienošanos par Krievijas iejaukšanos vēlēšanās.

Vaicāts, vai publikācija ir akurāta, Koutss atteicās komentēt, norādot, ka viņš ir viens no prezidenta galvenajiem ziņotājiem nacionālās drošības jautājumos.

"Es vienmēr esmu uzskatījis, ņemot vērā mana amata raksturu un informāciju, ar kuru mēs dalāmies, ka man būtu aplami izteikties publiski par kādu no šiem jautājumiem," sacīja Koutss.