Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

NBA spēlētājs regulāri saņem nāves draudus; vēlas kļūt par ASV pilsoni

© scanpix

Viens no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Oklahomasitijas "Thunder" līderiem, turku centrs Eness Kanters regulāri saņemot nāves draudus un vēlas pieteikties ASV pilsonības saņemšanai.

Pašlaik 25 gadus vecajam Kanteram sestdien lidostā Rumānijā tika konfiscēta Turcijas pase un viņu uz vairākām stundām aizturēja vietējā policija. Basketbolists norādīja, ka aizturēšanas iemesls bija viņa politiskie uzskati, uzsverot, ka tas bijis Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pirksts.

Svētdien Kanters atgriezās ASV, ko nosauca par skaistāko vietu pasaulē, turklāt vēlas iegūt tās pilsonību.

scanpix

"Pašlaik neesmu nevienas valsts pilsonis. Vēlos mēģināt kļūt par ASV iedzīvotāju. Tas būtu ļoti jauki," izteicās Kanters, kurš sestdien baidījies, ka viņš no Rumānijas varētu tikt deportēts uz Turciju. "Protams, tas bija bailīgi. Pastāvēja iespēja, ka es varētu tikt nosūtīts uz Turciju, bet tādā gadījumā, iespējams, manis vairs nebūtu. Viss būtu izvērties ļoti neglīti."

Kanters atklāja, ka savu politisko uzskatu dēļ katru dienu sociālajos tīklos saņem nāves draudus.

"Edoans ir briesmīgs cilvēks. Ceru, ka pasaule kaut ko darīs lietas labā. Cilvēkus nolaupa, slepkavo, spīdzina un izvaro. Mīlu savu valsti, taču cenšos runāt nevainīgu cilvēku vārdā. Tūkstošiem cilvēku ir sliktākā situācijā nekā es," atzina Kanters.

Basketbolists arī uzsvēra, ka baidās par savas ģimenes drošību, tāpēc ar viņiem Turcijā necenšas komunicēt, jo citādāk radiniekus var sagaidīt cietums.

Kanters aizpērn par atbalstu islāmistu sludinātājam Fetullam Gilenam tika atskaitīts no Turcijas izlases. Ankara Gilenu apsūdz pērnā gada jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma organizēšanā.

Tiesa, šī iemesla dēļ Kantera ģimene publiski atteicās no viņa.

Kanters šosezon regulārajā čempionātā vidēji spēlē iemeta 14,3 punktus un izcīnīja 6,7 atlēkušās bumbas, bet izslēgšanas turnīrā viņam caurmērā 4,8 punkti un 1,8 bumbas zem groziem.

Karjeru Kanters iesāka savā dzimtenes klubā Stambulas "Fenerbahce", bet pēc tam spēlēja Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātā.

2011.gada jauno spēlētāju draftā Kanteru ar trešo numuru izraudzījās Jūtas "Jazz", kurā viņš spēlēja nākamās trīs sezonas, bet aizpērn turku centra spēlētājs pievienojās "Thunder" vienībai.