Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pētnieks: Uzbrukums Mančestrā liecina, ka teroristu metodes kļūst arvien nežēlīgākas

© scanpix

Terorakts pusaudžu koncertā Mančestrā liecina, ka teroristu metodes kļūst arvien nežēlīgākas un šī uzbrukuma ietekmē NATO varētu izlemt par stingrāku rīcību terorisma apkarošanā, atzina Latvijas Ārpolitikas Institūta pētnieks Māris Andžāns.

Lai arī šobrīd informācija par Mančestrā notikušo uzbrukumu ir visai skopa, zināms, ka džihādistu grupējums "Islāma valsts" uzņēmies atbildību par šo teroraktu. Andžāns uzskata, ka tas ir tikai likumsakarīgi, jo šis grupējums izcēlies ar īpaši nežēlīgiem uzbrukumiem.

Šobrīd gan publiski nav zināms vai aizturētais vīrietis un sprādzienā mirušais uzbrucējs uzbrukumam iedvesmojušies, karojot kādā no terorisma pārņemtajām valstīm vai arī iedvesmojušies no "Islāma valsts", taču skaidrs ir viens, ka spridzekļa izgatavošana mājas apstākļos nav liela māksla, izteicās Andžāns.

Viņš arī vērsa uzmanību uz terorakta norises vietu, proti, pusaudžu auditorijai paredzētu koncertu. "Vai tas ir viens gadījums, vai arī taktikas maiņa - par to šobrīd ir pāragri spriest, taču redzams, ka iepriekš Eiropā notikušajos uzbrukumos izmantotas gan naži, gan šaujamieroči, gan automašīnas," norādīja pētnieks.

scanpix

Andžāns uzskata, ka šis Eiropā nav ne pirmais, ne pēdējais terorakts, lai gan Lielbritānija pagājušā gadsimta 70.gados daudz biežāk pieredzēja spridzināšanas, kurās bija iesaistīta Īru republikāņu armija.

Šobrīd "Islāma valsts" rindās karojošie atgriežas Eiropā no Irākas un Sīrijas, tāpēc iestādēm ir grūti izkontrolēt, kur persona uzturējusies un ar ko nodarbojusies. "Acīmredzot Eiropā ir iesūtītas terorisma šūniņas, kas gaida savu uzdevumu. Daudz par to nerunā, taču rietumvalstīs pastāv integrācijas problēmas un daudzi cilvēki ir riska grupās. Pat ja "Islāma valsti" izdosies iznīcināt Sīrijā un Irākā, teroristi mēģinās iefiltrēties un veikt uzbrukumus," uzsvēra pētnieks.

Lai arī jau ilgāku laiku pret "Islāma valsti" pastāv ASV vadīta starptautiskās koalīcijas militārā operācija "Inherent Resolve", pētnieks norādīja, ka Mančestras "terorakts būs kairinātājs" šonedēļ gaidāmajā NATO samitā, kurā varētu lemt par stingrākiem soļiem terorisma apkarošanā, jo NATO kā organizācija šajā koalīcijā nedarbojas. Pētnieks prognozē, ka diskusiju krustugunīs būs ne tikai NATO loma šajā koalīcijā, bet arī karavīru skaita palielināšana Afganistānā, kurā arī uzdarbojas "Islāma valsts".

"Ja ASV uzspiedīs, tad nāksies veikt stingrākus soļus par jaunām misijām, jo acīmredzot pacifisma idejas terorisma apkarošanā neiet cauri," piebilda Andžāns.

Lai arī Latvijā terorisma draudu līmenis joprojām saglabājas zems, Andžāns vērsa uzmanību, ka Eiropas rietumvalstīs dzīvojošās latviešu kopienas kļūst par tiešajiem aculieciniekiem teroraktiem un tas liecina par nepieciešamību piesargāties.

Jau ziņots, ka džihādistu grupējums "Islāma valsts" otrdien uzņēmies atbildību par iepriekšējā dienā notikušo sprādzienu Mančestrā, kurā tika nogalināti 22 cilvēki un 59 ievainoti, ieskaitot daudzus bērnus.

Britu varasiestādes uzskata, ka tās ir noskaidrojušas vīrieti, kurš iepriekšējās dienas vakarā uzspridzinājās dziedātājas Arianas Grandes koncerta laikā Mančestrā, noslepkavojot 22 cilvēkus, iepriekš otrdien paziņoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Otrdien aizdomās par saistību ar Mančestrā notikušo teroraktu Lielbritānijas policija aizturējusi 23 gadus vecu vīrieti.