Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Bukmeikeri: Tramps atstās amatu pirms pilnvaru termiņa beigām

© SCANPIX

Līdz ar ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atlaist Federālās izmeklēšanās biroja direktoru, eksperti par aizvien reālāku iespēju uzskata, ka Tramps savu amatu atstās pirms pilnvaru termiņa beigām. Bukmeikeri šādu iespēju novērtējuši ar 50% varbūtību.

ASV konstitūcija tiesības atlaist prezidentu paredzējusi Kongresam. Līdz šim abi mēģinājumi ASV vēsturē atlaist prezidentu atdūrušies pret nespēju savākt divas trešdaļas balsu Senātā. Šobrīd Trampa Republikāņu partijai Senātā ir 52 vietas, kamēr Demokrātu partijai - tikai 46. Trampa impīčmentu vajadzētu atbalstīt gandrīz pusei Republikāņu partijas senatoru, lai Trampu tiešām “padzītu” no Baltā nama.

Lai gan parasti šāds vietu sadalījums Senātā izslēgtu jebkādas runas par iespējamu Republikāņu partijas prezidenta impīčmentu, totalizatora vērtējumā Trampam ir lielas izredzes pietiekami nokaitināt savu partiju, lai tā vairs prezidentu neatbalstītu. Nav noslēpums, ka jau vēlēšanu kampaņas laikā Trampa personība un skarbā retorika atbaidīja daļu republikāņu elites. Savdabīgās attiecības ar Krieviju, iespējamie interešu konflikti un tiesiskuma neievērošana šo neuzticēšanos tikai palielina.

SCANPIX

Apsūdzības par to, ka Tramps pirms FIB direktora Džeimsa Komija atlaišanas aicinājis Komiju pārtraukt izmeklēšanu par savas vēlēšanu kampaņas saiknēm ar Krieviju, pārsteidza ne tikai demokrātus, bet arī republikāņus, kas saredzēja prezidenta iejaukšanos tiesībsargājošo iestāžu darbā paša interesēs. Tā kā pagājuši tikai daži mēneši Trampa prezidentūrā, visdrīzāk, skandāli turpinās krāties, līdz prezidents var zaudēt atbalstu. Tādā gadījumā pastāv iespēja, ka Tramps, līdzīgi kā Ričards Niksons, izlems amatu atstāt pats.

Pagaidām lielais atbalsts Trampam republikāņu vēlētāju vidū, visdrīzāk, atturēs Republikāņu partijas pārstāvjus no atklātas nostāšanās pret savu prezidentu.