Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Meja: Skotijas nacionālistiem nebūs vietas pie "Brexit" sarunu galda

© scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien priekšvēlēšanu kampaņas ietvaros apmeklējusi Skotiju, kur noraidījusi Skotijas premjerministres Nikolas Stērdženas prasību pēc līdzdalības "Brexit" sarunās.

Meja solīja konsultēties ar Skotijas valdību, ja tiks pārvēlēta premjeres amatā, bet uzsvēra, ka sarunas vadīs viņa.

Meja arī uzsvēra, ka tagad nav piemērots laiks rīkot otru referendumu par Skotijas neatkarību.

Stērdžena aizstāv domu par vēl viena neatkarības referenduma nepieciešamību, jo jūnijā notikušajā "Breksita" referendumā vairums skotu balsoja par palikšanu ES.

Skotu Nacionālā partija (SNP) piedāvājusi atkārtotu neatkarības referendumu sarīkot laikā no 2018.gada rudens līdz 2019.gada pavasarim.

Stērdžena šonedēļ aicināja Londonu atvēlēt viņai vietu pie galda "Breksita" sarunās, lai viņa varētu cīnīties par Skotijas vietu vienotajā tirgū.

Skotijas toriju līdere Rūta Deividsone noraidīja Stērdženas ideju.

SCANPIX

"Ņemot vērā, ka viņa vēlas Skotijas izstāšanos no Lielbritānijas un vēlas Skotijas palikšanu ES, jājautā, kurā sarunu galda pusē viņa vēlas atrasties?" sacīja Deividsone.

2014.gadā referendumā Skotijas vēlētāji noraidīja izstāšanos no Apvienotās Karalistes, un jaunākā aptauja liecina, ka pašreiz neatkarību atbalsta 45% vēlētāju.

Aptauja liecina, ka jūnijā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās konservatīvie varētu izcīnīt septiņas vietas Skotijā, kas būtu to labākais rezultāts kopš 1992.gada.

SNP tiek prognozētas 47 vietas, kas būtu par deviņām mazāk, kā pašreiz.