Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ES militārais štābs sāks darboties tuvākajās dienās

© scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri ceturtdien devuši zaļo gaismu plānam par ES militārā štāba izveidošanu, ko Lielbritānija pirmdien nobremzēja.

Lielbritānija pirmdien atteicās apstiprināt paziņojuma projektu, jo nebija mierā ar tekstu.

Visas ES dalībvalstis martā vienojās izveidot ES militāro štābu ("Military Planning and Conduct Capability" (MPCC)), kas pārraudzīs operācijas, kurās netiek paredzēts izmantot spēku, piemēram, civilo un militāro spēku apmācības operācijas Mali, Centrālāfrikas Republikā un Somālijā.

ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni sacīja, ka pēc ceturtdienas lēmuma MPCC drīz sāks darboties.

"Vienošanās ir panākta, politiskais lēmums pieņemts," paziņoja Mogerīni, piebilstot, ka arī par tekstu ir panākta vienošanās.

Lielbritānija sen kritizējusi ES centienus palielināt sadarbību militārajā jomā, baidoties, ka tas varētu novirzīt resursus prom no NATO.

ES diplomāti bažījās, ka Lielbritānija var aizkavēt MPCC izveidošanu iekšpolitisku motīvu dēļ.

Lielbritānijā 8.jūnijā gaidāmās parlamenta vēlēšanas būs konservatīvo iespēja palielināt savu vairākumu parlamentā pirms "Breksita" sarunām, taču atbalsts ES militārā štāba izveidošanai varētu tikt uztverts kā atbalsts dziļākai ES integrācijai.