Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Britu liberāldemokrāti sola jaunu "Brexit" referendumu

© SCANPIX

Lielbritānijā opozīcijā esošie liberāldemokrāti trešdien publiskoja vēlēšanu manifestu un solīja sarīkot jaunu referendumu par valsts dalību Eiropas Savienībā (ES), centriski noskaņotajai partijai tā cenšoties piesaistīt vēlētājus pirms jūnijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Lai arī sabiedriskās domas aptaujās liberāldemokrāti atrodas tikai trešajā vietā, partija sevi pasniedz kā pārstāvi tiem 48% britu, kas pērn referendumā nobalsoja par palikšanu ES.

"Mēs dodam šīs valsts tautai iespēju lemt par to, kas tālāk notiks ar "Breksitu"," telekanālam "Sky News" paziņoja liberāldemokrātu līderis Tims Farons.

"Ja vienošanās, ar kuru [premjerministre] Terēza Meja atgriezīsies, jums un jūsu ģimenei nebūs pietiekami laba, jums būtu jābūt tiesībām to noraidīt un balsot par palikšanu," viņš piebilda.

Liberāldemokrāti solīja rīkot referendumu par galīgo "Breksita" vienošanos, kas sekos pēc divus gadus ilgām sarunām starp Londonu un Briseli, dodot vēlētājiem iespēju noraidīt to un balsot par palikšanu blokā.

Partija arī solīja nodrošināt Lielbritānijas vietu Eiropas vienotajā tirgū un saglabāt pārvietošanās brīvību, lai arī Meja šādu iespēju ir izslēgusi.

SCANPIX

Vēlēšanu manifestā liberāldemokrāti arī sola garantēt sociālajā aprūpē un Nacionālā veselības dienesta labā strādājošo ES dalībvalstu pilsoņu tiesības, par sešiem miljardiem sterliņu mārciņu (septiņiem miljardiem eiro) palielinot finansējumu šīm jomām.

Tam nepieciešamais finansējums tiks iegūts, par vienu procentpunktu palielinot ienākuma nodokli. Liberāldemokrāti arī plānot atcelt konservatīvo valdības īstenoto uzņēmuma ienākuma nodokļa likmes samazinājumu.

Partijas manifestā arī pausti aicinājumi legalizēt marihuānu, ierobežot bērniem domātās neveselīgās pārtikas reklāmas un pārtraukt izmantot bitēm kaitējumu nodarošos insekticīdus.

Pētījumu centra "YouGov" aptaujas liecina, ka Mejas vadītos konservatīvos atbalsta 49% aptaujāto, bet 31% ir gatavi balsot par vadošo opozīcijas partiju - leiboristiem. Savukārt liberāldemokrātu atbalsts šobrīd ir tikai 9%.

Partija 2015.gadā piedzīvoja smagu zaudējumu parlamenta vēlēšanās, zaudējot vietu koalīcijas valdībā, kur viņi atradās kopā ar konservatīvajiem. Tomēr liberāldemokrāti cer atgūt vēlētājus ar proeiropeiskiem solījumiem.

Šāda pozīcija partijai decembrī notikušajās starpvēlēšanās ļāva pieveikt eiroskeptiski noskaņotu konservatīvo kandidātu un iegūt devīto vietu parlamentā, kur kopā ir 650 likumdevēji.

Pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā notiks 8.jūnijā.