Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tusks kritizē Poliju par atteikšanos uzņemt bēgļus

© SCANPIX

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks trešdien nosodīja Poliju par atteikšanos uzņemt patvēruma meklētājus, brīdinot Varšavu par tās lēmuma sekām.

"Vai ar šo Eiropas palīdzību mēs vēlamies atrisināt imigrācijas problēmas, proti, aizsargāt robežas, bet arī palīdzēt valstīm, kuras uzņem pārāk daudz bēgļu? Vai arī tā vietā mēs asi noraidām Eiropas solidaritāti un tos neuzņemam, kā to šodien rosina darīt [Polijas] valdība," reportieriem jautāja Tusks.

Bijušais Polijas premjerministrs paziņoja, ka "spēj saprast" dažus Varšavas argumentus, tomēr arī brīdināja, ka Polijas pozīcijai "neizbēgami būs noteiktas sekas. Tie ir Eiropas principi."

Tuskam ir saspīlētas attiecības ar Polijā valdošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), kuras līderis Jaroslavs Kačiņskis arī paziņojis, ka Tusks ir "morāli atbildīgs" par 2010.gadā notikušo Smoļenskas aviokatastrofu, kurā gāja bojā toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un vairāki desmiti citu augsta ranga Polijas amatpersonu.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles rezultātā.

Savukārt Polijā 2015.gada beigās pie varas nākusī konservatīvā valdība no jauna ir atvērusi aviokatastrofas izmeklēšanu.

Eiropas Komisija (EK) otrdien paziņoja, ka Polijai un Ungārijai ir laiks līdz jūnijam, lai sāktu uzņemt savu daļu patvēruma meklētāju, pretējā gadījumā tām var tikt piemērotas sankcijas.

Polijas premjerministre Beāta Šidlo otrdien savukārt paziņoja, ka, neskatoties uz izvirzīto ultimātu, Polija nevar uzņemt patvērumam meklētājus no Itālijas un Grieķijas.

scanpix

Nedz Polija, nedz Ungārija līdz šim nav piekritušas EK uzspiestajam plānam pārdalīt pa citām dalībvalstīm 160 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies Itālijā un Grieķijā.

Šidlo preses konferencē Varšavā paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis nav vienojušās par obligātām kvotām patvēruma meklētāju izvietošanā, un norādīja, ka, pateicoties Polijas kritiskajai attieksmei pret imigrantiem, blokā arvien plašāk izplatīta kļuvusi arī kritiskā attieksme pret patvēruma meklētāju izvietošanas mehānismu.

2015.gada septembrī ES līderi, izmantojot vairākuma balsojuma procedūru, vienojās, ka katra valsts nākamo divu gadu laikā uzņems konkrētu patvēruma meklētāju skaitu, lai mazinātu spiedienu uz Grieķiju un Itāliju, kur nelegāli ieradušies desmitiem tūkstoši patvēruma meklētāju no Tuvajiem Austrumiem.

Tomēr līdz šim no nelegālo imigrantu nometnēm Vidusjūras piekrastes valstīs uz citām ES valstīm pārvietoti tikai aptuveni 14 000 cilvēku. Polijai, kas līdz ar Ungāriju un Slovākiju balsoja pret šīm uzspiestajām kvotām, jāuzņem 6200 migranti, taču līdz šim tā nav uzņēmusi nevienu.

Saskaņā ar EK datiem tikai Polija, Ungārija un Austrija nav uzņēmušas nevienu patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas, savukārt Malta un Somija ir vienīgās valstis, kas pilnībā izpildījušas savus solījumus patvēruma meklētāju uzņemšanā.