Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pasauli, tostarp Latviju, sagrābj kibernoziedznieki

© scanpix

Arī Latvijā pēdējās dienās vairāki datori cietuši no šifrējošā izspiedējvīrusa, kas tiek dēvēts par vēsturē apjomīgāko izspiedējvīrusu, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV rīcībā esošā informācija.

Nedēļas nogalē pie CERT.LV vērsās vairāki Latvijas iedzīvotāji, kuru datorus bija skāris šis vīruss. Par laimi, Latvijā tas, visticamāk, nav izplatījies tādā apjomā kā citās valstīs. CERT.LV gan norāda, ka parasti izspiedējvīrusi neizplatās tik strauji, kā tas noticis šajā gadījumā, kad pāris stundu laikā no izsiedējvīrusa, ko dēvē par WannaCry (vai WannaCrypt), cietuši gan lietotāji, gan iestādes un uzņēmumi visā pasaulē. Līdz šim zināmā visbiežākā inficēšanās ķēde bija epasts ar kaitīgu saiti vai pielikumu, un tikai tad, kad notika tā atvēršana vai izpilde, tika inficēts dators.

CERT.LV brīdina, ka apdraudētas ir vairākas Microsoft Windows operētājsistēmas versijas, īpaši datori, kuri neizmanto ugunsmūri un to failu koplietošanas mapes ir brīvi pieejamas internetā. Šādā gadījumā datorvīruss inficē iekārtu automātiski, bez papildu darbībām no lietotāja puses. Tikko vismaz viens dators vietējā tīklā ir inficēts, vīrusa tālākā izplatība notiks automātiski.

Eiropas Savienības (ES) policijas pārvalde Eiropols šo izspiedējvīrusu atzina par bezprecedenta gadījumu, kas prasīs sarežģītu starptautisko izmeklēšanu vainīgo notveršanai. Izspiedējvīruss bloķē lietotāja failus un par to atbloķēšanu pieprasa izpirkuma maksu 300 līdz 600 USD apmērā virtuālajā valūtā bitkoinos.

Taču šoreiz drošības ekspertus pārsteidza izspiedējvīrusa apmēri. Raidsabiedrība BBC ziņo, ka tas skāris vairāk nekā 200 tūkstošus datorsistēmu aptuveni 150 pasaules valstīs. Uzbrukumā cietis Lielbritānijas slimnīcu datortīkls, Krievijas Iekšlietu ministrija, Spānijas telekomunikāciju lieluzņēmums Telefonica, ASV piegāžu uzņēmums FedEx, Francijas Renault ražotnes, Vācijas dzelzceļa uzņēmuma Deutsche Bahn datori, daudzi citi uzņēmumi un privātpersonas. Tiek pieļauts, ka cietušo skaits varētu būt lielāks, jo daļa uzņēmumu problēmas ar datoriem atklās tikai šodien, kad atgriezīsies darbā pēc nedēļas nogales brīvdienām.

BBC, atsaucoties uz drošības ekspertiem, pieļauj, ka vēl viens šāds vērienīgs kiberuzbrukums varētu būt nenovēršams un sekot pavisam drīz, iespējams, pat šodien.

Lai izvairītos no šī vīrusa, CERT.LV iesaka veikt atjauninājumu Windows sistēmai un atgādina, ka vislabākā aizsardzība jebkuram izspiedējvīrusam ir regulāra datu rezerves kopiju veidošana.