Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

"Microsoft" brīdina pasaules valstu valdības saistībā ar plašo kiberuzbrukumu

© scanpix

ASV tehnoloģiju kompānija "Microsoft" svētdien aicināja pasaules valdības neuzglabāt informāciju par datorprogrammatūru vājajām vietām, vēršot uzmanību uz plašo kiberuzbrukumu, kas skāris datorus jau 150 valstīs.

"Valdībām pasaulē to vajadzētu uzskatīt par modinātāja zvanu," blogā paziņoja "Microsoft" prezidents Breds Smits.

Viņš brīdināja par briesmām, ko rada šādu valdības izstrādātu līdzekļu krišana hakeru rokās, ko pierāda arī pēdējais lielais kiberuzbrukums.

"Līdzīgs scenārijs ar konvencionālajiem ieročiem būtu, ja ASV bruņotajiem spēkiem nozagtu dažas "Tomahawk" raķetes," rakstīja Smits.

Smits arī aicināja valdības uz kibertelpu attiecināt tos pašus noteikumus, kas attiecas uz ieročiem materiālajā pasaulē.

Viņš arī paziņoja, ka "Microsoft" aicina uz "Digitālo Ženēvas konvenciju", kas liktu valdībām ziņot tehnoloģiju kompānijām par atrastajām vājajām vietām, nevis glabāt informāciju par tām.

Jau vēstīts, ka bezprecedenta globālajam kiberuzbrukumam, kas sākās piektdien, jau ir vairāk nekā 200 000 upuru" vairāk nekā 150 valstīs.

Uzbrukumos izmantots tā saucamais izspiedējvīruss, kas bloķē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa - 300 ASV dolāru, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā "Bitcoin". Ja trīs dienu laikā šī summa netiek samaksāta, tiek pieprasīts maksāt 600 dolāriem ekvivalentu summu.

scanpix

Vīruss, kas apdraud operētājsistēmas neatjauninātas versijas, izplatīts ar e-pastu palīdzību, kā pielikums šķietami nekaitīgām mēstulēm, piemēram, darba piedāvājumiem vai rēķiniem.

Tomēr ASV Iekšzemes drošības departaments brīdināja to, ka "izpirkuma samaksāšana negarantē, ka inficētie faili tiks atbloķēti. Tas garantē vienīgi to, ka ļaunprāši saņems upuru naudu un dažos gadījumos viņu bankas datus".

Uzbrukumos izmantoto ļaunatūru aprīlī izplatījis hakeru grupējums "Shadow Brokers", apgalvojot, ka tā izstrādāšanai izmantota informācija par vājajām vietām "Microsoft" programmatūrās, kuru saturējuši nopludinātie ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) dokumenti.