Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijai ir būtiska NATO dalībvalstu aizsardzības izdevumu palielināšana

© Scanpix

Latvijas interesēs ir tas, lai gaidāmajās 25.maija NATO samita diskusijās Briselē aizsardzības izdevumu jautājums tiktu vēlreiz apstiprināts kā ļoti būtisks, norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs uzsvēra, ka Eiropas un Ziemeļamerikas sabiedroto vienprātība, ka aizsardzības spējas ir jāstiprina, ir ļoti būtiska, un tām jāatbilst 21.gadsimta spējām, ietverot arī kiberaizsardzības stiprināšanu.

"Latvijas pamatinteresēs ir ļoti stingrs apliecinājums tam, ka NATO ir būtiskākā un svarīgākā organizācija, kas nodrošina drošību gan Eiropas kontinentā, gan ASV un Kanādā, un, lai visi tie lēmumi, kas ir pieņemti attiecībā uz mūsu reģiona drošības nodrošināšanu, tiktu pildīti," teica Rinkēvičs.

Pamatojoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa, ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona un ASV aizsardzības ministra Džeimsa Matisa izteikumiem, viņš ir pārliecināts, ka šajā sakarā nav pamata šaubīties un sarunas būs konstruktīvas un auglīgas.

Scanpix

Neskatoties uz to, ka gaidāmā NATO samita darba kārtība vēl tiek plānota, ir skaidrs, ka tajā tiks apspriesti jautājumi par NATO dalībvalstu aizsardzības izdevumiem, situāciju Ukrainā, drošības pasākumi NATO austrumu flangā, cīņa ar terorismu un situācija Sīrijā, norādīja Rinkēvičs, piebilstot, ka samits ir būtisks un simbolisks pasākums, kuram noteikti ir praktiska vērtība atsevišķu jautājumu pavirzīšanā uz priekšu.

Jau ziņots, ka NATO valstu līderi 25.maijā tiksies Briselē pirmajā Ziemeļatlantijas alianses samitā kopš Trampa ievēlēšanas ASV prezidenta amatā. Šis būs Trampa pirmais ārzemju brauciens prezidenta amatā, un tā laikā viņš tiksies arī ar Francijas prezidenta vēlēšanās uzvarējušo Emanuelu Makronu.