Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Stoltenbergs: NATO apsver karavīru skaita palielināšanu Afganistānā

© scanpix

NATO apsver karavīru skaita palielināšanu Afganistānā, intervijā Vācijas laikrakstam "Welt am Sonntag" svētdien atklājis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Pašreiz Afganistānā misijas "Resolute Support" ietvaros atrodas aptuveni 13 000 NATO karavīru, kas apmāca un sniedz atbalstu Afganistānas armijai.

Stoltenbergs atklāja, ka NATO līdz jūnijam izlems, vai palielināt karavīru skaitu šajā misijā.

ASV atbalsta misijas komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Nikolsons februārī Kongresā paziņoja, ka viņam trūkst pāris tūkstoši karavīru.

ASV vadītie spēki Afganistānā cīnās pēdējos 16 gadus.

Kopš NATO kaujas misija 2014.gadā oficiāli noslēdzās, talibi ir pastiprinājuši savus uzbrukumus, un civilo upuru un nogalināto Afganistānas militārpersonu skaits ir pieaudzis.

Pirms aptuveni nedēļas talibi sarīkoja uzbrukumu armijas bāzei Mazārešarīfā, kur, spriežot pēc Kabulas sniegtajām ziņām, tika nogalināti 135 karavīri un virsnieki un 64 ievainoti.

ASV, kas Afganistānā cīnās arī pret teroristu grupējuma "Islāma valsts" sabiedrotajiem, 13.aprīlī džihādistu kompleksam Afganistānā uzmeta pasaulē jaudīgāko bumbu, kas nav atombumba. Afganistānas amatpersonas pēcāk paziņoja, ka sprādzienā nogalināti vismaz 90 teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki, tomēr šie skaitļi nav apstiprināti.

Stoltenbergs sacīja, ka NATO vēlas palielināt savu lomu cīņā pret starptautisko terorismu, jo īpaši apmācot vietējos spēkus.