Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā protestē pret Putinu, pieeja viņa pieņemšanas telpām bloķēta

© Scanpix

Opozīcijas organizācija "Atvērtā Krievija" sestdien rīko protesta akcijas pret pašreizējā prezidenta Vladimira Putina izvirzīšanu atkārtotai ievēlēšanai.

Akciju "Apnicis!" plānots rīkot daudzās Krievijas pilsētās, un paredzēts, ka tās dalībnieki prezidenta administrācijas vietējās nodaļās iesniegs Putinam adresētas vēstules, kurās aicinās viņu nekandidēt nākamgad gaidāmajās vēlēšanās.

Scanpix

Dažu pilsētu varasiestādes akciju ir atļāvušas, taču citviet tās saskaņošana noraidīta. Vairumā gadījumu, tostarp Sanktpēterburgā, Tambovā un Permā, atteikums pamatots ar vienlaikus notiekošajām sestdienas talkām.

Protestus saskaņot atteikušās arī Maskavas varasiestādes.

Tomēr vairāk nekā desmit pilsētās, tostarp Tomskā, Kirovā, Rostovā pie Donas, Novosibirskā un Samarā, akcija ir saskaņota ar varasiestādēm.

Pilsētās, kur akcija atļauta, tās organizatori izmantos arī plakātus un skaņas aparatūru sava viedokļa paušanai, bet tur, kur saņemts atteikums, cilvēki vienkārši iesniegs savas brīvā formā rakstītās vēstules.

Gatavību piedalīties Mihaila Hodorkovska dibinātās organizācijas rīkotajā akcijā, neatkarīgi no tā vai pasākums ir saskaņots, vai nē, izteikuši cilvēki vairāk nekā 30 Krievijas pilsētās.

"Atvērtā Krievija" paziņojusi, ka ir gatava sniegt atbalstu tiesās tiem cilvēkiem, kas par dalību akcijā tiks pakļauti varasiestāžu represijām.

Akcijas priekšvakarā "Atvērtā Krievija" pati jau tikusi pakļauta pastiprinātām vajāšanām.

Kā ziņots, trešdien Krievijas ģenerālprokuratūra trīs Hodorkovska dibinātās organizācijas, arī "Atvērto Krieviju", atzina par "nevēlamām".

Tam sekoja kratīšanas organizācijas Maskavas birojā, bet reģionos sākušās arī aktīvistu aizturēšanas.

Pirms sestdien paredzētās protesta akcijas Maskavā pieeja Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas iedzīvotāju pieņemšanas telpām bloķēta ar municipalitātes celtniecības tehniku un žogu, no notikumu vietas vēsta neatkarīgās radiostacijas “Eho Moskvi” korespondents.

Vienlaikus korespondents vēsta, ka ap plkst. 8.30 galvaspilsēta centra virzienā devusies policijas spēku autokolonna.