Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Turcijā par saistību ar Gilenu no amata atstādināti vairāk nekā 9000 policistu

© scanpix

Turcijas varasiestādes trešdien par saistību ar ASV dzīvojošo islāma garīdznieku Fetullu Gilenu no amata atstādinājušas 9103 policistus, paziņojusi policija.

Šis solis seko pēc tam, kad Turcijā par saistību ar Gilenu naktī uz trešdienu tika aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku.

72 valsts provincēs aizturēti 1009 aizdomās turamie, vēstīja valsts ziņu aģentūra "Anadolu", atsaucoties uz iekšlietu ministru Sileimanu Soilu. Aizdomās turamie esot tā sauktie slepenie imami, kas iefiltrējušies policijā un citās valsts struktūrās, paziņojis ministrs.

Ankara vaino trimdā ASV kopš 1999.gada dzīvojošo Gilenu pagājušajā gadā notikušajā apvērsuma mēģinājumā.

Masveidīgā atstādināšana no amata, kā ar aizturēšanas seko desmit dienas pēc referenduma, kurā tika atbalstīta Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšana.

Kopš neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma pērnā gada jūlijā Turcijas varasiestādes jau aizturējušas 47 000 cilvēku, bet vēl 120 000, to vidū karavīri, policisti, skolotāji un ierēdņi, atbrīvoti no darba.

Ankara vēl uz trīs mēnešiem - līdz 19.jūlijam - pagarinājusi valstī pēc apvērsuma mēģinājuma ieviesto ārkārtas stāvokli.

Tikmēr Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja (PACE) otrdien nobalsoja par cilvēktiesību situācijas novērošanas atsākšanu Turcijā, izsaucot kārtējo Ankaras sašutuma vilni.