Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Aprit 31 gads kopš Černobiļas atomelektrostacijas katastrofas

© scanpix

Šodien Rīgā ikgadējā piemiņas pasākumā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā godinās Černobiļas traģēdijas upurus, informēja Latvijas Savienības "Černobiļa" valdes priekšsēdētājs Arnolds Ārvaldis Vērzemnieks.

Pasākums sāksies plkst.10, Pilsoņu ielā 13, Rīgā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā pie 40. korpusa.

Ārvaldis Vērzemnieks atgādināja, ka šā gada 26.aprīlī aprit 31 gads kopš notika pasaulē lielākā atomelektrostacijas (AES) avārija Černobiļā, Ukrainā. No Latvijas avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās vairāk nekā 6 000 iedzīvotāju. Radiācija ir dziļi ietekmējusi un pasliktinājusi šo cilvēku veselību un no viņiem vairāk nekā trīs tūkstoši ir kļuvuši par invalīdiem, bet vairāk nekā 1500 cilvēku ir miruši, bet pārējie dažādu pakāpju apmērā ir zaudējuši darbaspējas. Pirmie Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki turp devās 1986.gada 8.maijā.

scanpix

Vērzemnieks norāda, ka šāda mēroga katastrofu nav iespējams aizmirst. "Avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās cilvēki no Ukrainas, Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas Lietuvas, Latvijas un citām valstīm - kopskaitā ap astoņsimt tūkstošiem cilvēku. No Baltijas valstīm avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās aptuveni 20 000 cilvēku," viņš atgādināja, piebilstot, ka saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem pieci miljoni cilvēku turpina dzīvot paaugstinātas radiācijas piesārņojuma teritorijās.

Pasākumā aicināti piedalīties Latvijas Valsts un pašvaldību institūciju pārstāvji, kā arī kaimiņvalstu Ukrainas, Baltkrievijas, Krievijas, Gruzijas, Moldovas, Uzbekijas, Japānas un citu vēstniecību pārstāvji. Tradicionāli piemiņas pasākumā piedalās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas personāls un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Pēc piemiņas pasākuma, dalībnieki dosies uz Iekšlietu ministriju, kur aptuveni simts avārijas seku likvidētājiem svinīgi tiks pasniegtas "Piemiņas zīmes".