Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Islāma valsts" atvainojusies par uzbrukumu Izraēlas karavīriem

© scanpix

Ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts" saistītie kaujinieki "atvainojušies" par uzbrukumu Izraēlas karavīriem, pavēstījis bijušais Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Jaalons.

Eksministrs šādi izteicās par novembrī Golānas augstienēs notikušo incidentu, kad starp grupējumu, kas ir saistīts ar "Islāma valsti", un Izraēlas karavīriem notikusi apšaude.

"Nesen bija viens gadījums, kad "Islāma valsts" atklāja uguni un atvainojās," Jaalons sacīja pasākumā Alufā, Izraēlas ziemeļos. Pasākuma gaitā viņš tika intervēts par Izraēlas politiku pret Sīriju.

Pēc nelielas apšaudes Izraēlas armija uzbrukusi Sīrijas džihādistu grupējumam "Khalid ibn al-Walid" ar lidmašīnām un tankiem, nogalinot četrus kaujiniekus, vēsta laikraksts "Times of Israel".

Tā bija pirmā izraēliešu spēku tiešā sadursme ar "Islāma valsts" kaujiniekiem, kas izraisījās pēc tam, kad teroristu grupējums bija apšaudījis armijas patruļu Izraēlas pusē, pēc incidenta skaidroja armijas preses sekretārs.

"Khalid ibn al-Walid", kas par saistīšanos ar "Islāma valsti" paziņoja 2016.gada maijā, negaidītā uzbrukumā mērenajiem nemierniekiem februārī ieņēma teritorijas Izraēlas pierobežā, arī lielu pilsētu un vairākus ciematus.

Izraēla esot vienīgā valsts pasaulē, no kuras "Islāma valstij" ir bail, jo džihādisti uzskata, ka Izraēlas armija ir pārāk spēcīga, lai tai stātos pretī, liecina Rietumu žurnālisti, kas bijuši džihādistu kontrolētajās teritorijās.

Izraēla 1967.gada Tuvo Austrumu karā Sīrijas Golānas augstienēs okupēja 1200 kvadrātkilometru lielu teritoriju un vēlāk to anektēja. Starptautiskā sabiedrība šo aneksiju nav atzinusi.

Sīrija Golānas augstienēs kontrolē 510 kvadrātkilometrus.

Sīrijas un Izraēlas starpā oficiāli joprojām ir karš, tomēr situācija uz robežas pamatā bija mierīga līdz 2011.gadam, kad izraisījās Sīrijas pilsoņkarš.

Karš Sīrijā sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.