Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ebreji Vācijā saskaras ar pieaugošu antisemītismu musulmaņu vidū

Attēlam ir ilustratīva nozīme © scanpix

Ebreji Vācijā saskaras ar pieaugošu antisemītismu musulmaņu vidū, atzīts pirmdien publicētajā valdības pasūtītā ziņojumā.

Ziņojumā, kuru sagatavojusi ekspertu komisija, teikts, ka galvenais instruments naidīgu un antisemītisku uzskatu izplatīšanai ir sociālie mediji, un eksperti ieteikuši iecelt īpašu valsts pārstāvi antisemītisma jautājumos.

Ziņojumā konstatēts, ka ikdienas antisemītiskās pieredzes dēļ ebreji Vācijā izjūt arvien lielāku nedrošību.

Ziņojuma autori mudina aktīvāk reģistrēt un sodīt ar antisemītismu saistītos noziegumus, kā arī sniegt plašāku psiholoģisko atbalstu antisemītisma upuriem.

Vienlaikus ziņojuma autori brīdinājuši neizdarīt pāragrus un sasteigtus secinājumus, norādot, ka vislielākie antisemītisma sludinātāji Vācijā joprojām ir galēji labējie.

"Sabiedrība musulmaņus uztver kā galveno antisemītisma cēloni," norādīja vēsturniece un ekspertu komisijas locekle Juliāne Vecele. "Pēc imigrācijas viļņa šāda [antisemītisma] piedēvēšana [musulmaņiem] kļuvusi vēl izplatītāka."

Vienlaikus sabiedrības apziņā sākusi izzust doma, ka galvenie antisemītisma ideoloģijas izplatītāji ir galēji labējie, piebilda Vecele.

Viņā atzina, ka musulmaņu organizācijas un mošejas tiek uztvertas kā antisemītisma perēkļi, bet imami tiek kritizēti kā naida sludinātāji, lai gan neesot tādu pētījumu, kas to apstiprina.

Tāpēc antisemītisms musulmaņu vidū ir jāuzrauga, taču nedrīkst no uzmanības loka izlaist arī antisemītismu galēji labējās aprindās un sabiedrībā kopumā, uzsvēra eksperte.