Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ASV: Nav šaubu - Sīrijas rīcībā ir ķīmiskie ieroči

© EPA/Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss vizītes laikā Izraēlā paziņojis, ka nav šaubu par to, ka Sīrijas rīcībā ir ķīmiskie ieroči, un brīdināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu vairs neizmantot tos.

Tomēr Matiss atteicās atklāt, par cik lielu ieroču daudzumu pēc ASV domām ir runa.

Reaģējot uz ķīmisko uzbrukumu Sīrijas nemiernieku kontrolētā pilsētā, ASV šomēnes veica raķešu triecienu pa Sīrijas aviobāzi.

Matiss uzsvēra, ka starptautiskajā sabiedrībā nedrīkst būt nekādu šaubu par to, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma rīcībā ir ķīmiskie ieroči.

"Tas ir ANO Drošības padomes rezolūciju pārkāpums," norādīja Matiss.

Izraēla uzskata, ka Asada režīma rīcībā ir vēl pāris tonnas ķīmisko ieroču, apstiprināja kāda Izraēlas militārpersona.

Asads noliedzis, ka viņa spēki būtu 4.aprīlī sarīkojuši ķīmisko ieroču uzbrukumu Hān Šeihūnā. Asadas paziņojis, ka šis uzbrukums ir "100% safabricēts".

Viņš vairākkārt apgalvojis, ka Sīrijas armija 2013.gadā atteikusies no visa sava ķīmisko ieroču arsenāla saskaņā ar vienošanos, kas tika panākt ar toreizējā ASV valsts sekretāra Džona Kerija un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova starpniecību. Sīrija togad atzina, ka tai pieder vairāk nekā 1000 tonnas ķīmisko ieroču, un piekrita tos visus nodot iznīcināšanai.

Vienošanās atturēja ASV no uzlidojumu sākšanas Damaskai pēc tās tuvumā notikušā zarīna gāzes uzbrukuma nemiernieku kontrolētajiem apgabaliem.