Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaule satraukta par situāciju Baltkrievijā; bērnunamos bērni dzīvo pusbadā

© Ekrānšāviņš no "The Guardian"/ Alexander Vasukovich

Gandrīz 100 bērni un jaunieši Baltkrievijas bērnunamos dzīvo uz bada sliekšņa. Šis atklājums izraisījis ne vien sašutumu sabiedrībā, bet sākušas rīkoties arī varasiestādes, kuras par konkrēto faktu uzsākušas izmeklēšanu.

"The Guardian" informē, ka vairākos Baltkrievijas bērnunamos bērni dzīvojuši pusbadā. Daļa pusaudžu tur sver vien 15 kilogramus.

Sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu, kā vispār iespējams, ka bērni atrodas šādā stāvoklī. Prokurori norādījuši, ka šāds bērnu stāvoklis radies nevērības un nepietiekama uztura rezultātā, savukārt bērnunama pārstāvji skaidrojuši, ka daudziem bērniem kopš dzimšanas konstatētas psiholoģiskas problēmas, kas rezultējušās ar šādu fizisko izskatu.

"Šie bērni nekad nav staigājuši. Viņi vienmēr atrodas gultā. Šiem bērniem nav muskuļu," norādījusi Červjeņas bērnunama direktore Ella Borisova. "Viņu kājas ir kā zobu bakstāmie, kas pārklāti ar ādu."

Fakti par bērnu smago fizisko stāvokli nākuši gaismā pēc tam, kad kāds pediatrs uzaicinājis žurnālistus uz labdarības futbola spēli, kuras laikā tikuši vākti līdzekļi speciālām uzturvielām, kas nepieciešamas pacientiem ar nepietiekamu svaru.

Attēlus, kuros redzami šajos bērnunamos dzīvojoši bērni, publicējis interneta žurnāls "Imena". Žurnālisti norādījuši, ka vienā no tiem dzīvo 20 gadus veca meitene, kura sver vien 11.5 kilogramus. Šāds svars parasti ir 2-3 gadus veciem bērniem.

Komentētāji pie publicētajiem attēliem norādījuši, ka nesaprot, kā kas šāds iespējams mūsdienās. Atsevišķi pat uzsvēruši, ka šādi drīzāk izskatījušies cilvēki kara laikā.

Tikmēr daži bērnunamu pārstāvji norādījuši, ka novājinātie bērni nekad nav ēduši normālu pārtiku, savukārt naudas speciālajiem uzturlīdzekļiem bērnunamiem nav. Vēl citi bērnu aprūpētāji skaidrojuši, ka pat lietojot uzturā nepieciešamo pārtiku bērni nav spējuši pieņemties svarā.

Daudzi no šiem bērniem bērnunamos ievietoti jau kopš dzimšanas. Tā kā bērniem konstatētas smagas mentālās un fiziskās saslimšanas, viņu vecāki jau agrā bērnībā pieņēmuši lēmumu nodot mazuļus adopcijai.