Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Japāna gatavosies pilsoņu evakuācijai no Korejas pussalas

© Reuters/Scanpix

Japāna gatavosies karavīru nosūtīšanai uz Korejas pussalu, lai aizsargātu savus pilsoņus, ja krīzes dēļ būs nepieciešama viņu evakuācija, otrdien paziņoja Japānas aizsardzības ministre Tomomi Inada.

Japāna būs gatava mobilizēt karavīrus, ja būs nepieciešama Japānas pilsoņu evakuācija, sacīja ministre.

Šāda karaspēka nosūtīšana ir atļauta atbilstoši Japānas likumiem, kuros noteikts, ka tam ir jāsaņem piekrišana no valsts, uz kuru tiek plānots nosūtīt karavīrus, norādīja Inada.

Ministres paziņojumi izskan laikā, kad vairojas pasaules sabiedrības bažas Ziemeļkorejas dēļ, kas, pēc visa spriežot, gatavojas sestajam kodolizmēģinājumam un ir draudējusi rīkot raķešu izmēģinājumus "katru nedēļu".

Tomēr Inadas spriedumi var izraisīt pretrunīgu reakciju Dienvidkorejā.

Atmiņas par brutālo Japānas okupācijas režīmu no 1910. līdz 1945.gadam joprojām met ēnu uz Seulas un Tokijas attiecībām, turklāt iespējamā Japānas karavīru atrašanās Dienvidkorejas teritorijā tās iedzīvotājos visticamāk izraisīs dusmas.

ASV viceprezidents Maiks Penss pirmdien paziņoja, ka "stratēģiskās pacietības ēra" attiecībās ar Ziemeļkoreju ir beigusies. Penss uzsvēra, ka arī Ziemeļkorejas veiktie ballistisko raķešu izmēģinājumi ir nepieņemami.

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien pavēstīja, ka Ķīna strādā ar ASV pie "Ziemeļkorejas problēmas".

Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos ģenerālleitnants Herberts Makmāsters norādīja, ka Trampa nesenais lēmums veikt raķešu uzbrukumu Sīrijā ir zīme tam, ka prezidents ir gatavs pieņemt smagus lēmumus. Makmāsters sacīja, ka pienācis laiks spert visus iespējamos soļus, izņemot militāros, lai mēģinātu atrisināt šo problēmu mierīgi.