Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

EK ziņojums: ES jāpaātrina bēgļu pārvietošana

© scanpix

Latvijai un pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jādara vairāk, lai nodrošinātu, ka visi pārvietošanas kritērijiem atbilstīgie patvēruma meklētāji nākamo mēnešu laikā tiek pārcelti, norādīts Eiropas Komisijas (EK) šodien publicētajā 11.progresa ziņojumā par ES ārkārtas pārcelšanas un pārmitināšanas shēmu jeb patvēruma meklētāju pārvietošanas īstenošanu.

Tajā rakstīts, ka dalībvalstis ir panākušas stabilu progresu attiecībā uz pārcelšanu, sasniedzot jaunu ikmēneša rekordu - papildu 2465 pārceltas personas, un kopējais pārcelto personu skaits tagad ir 16 340.

Tomēr ziņojumā uzsvērts, ka Grieķijā ir atlikuši aptuveni 14 000 pārcelšanas kandidātu, bet Itālijā līdz šim pārcelšanai reģistrēti aptuveni 3500, to pārcelšanai atbilstīgo cilvēku kopskaits, kuri atrodas abās valstīs, ir krietni zemāks nekā Eiropas Padomes lēmumos prognozētais.

"Dalībvalstu ziņā tagad ir parādīt politisko gribu un pastiprināt un koordinēt savas pūles, lai izpildītu savus pienākumus," teikts ziņojumā.

Kamēr dažas dalībvalstis, piemēram, Luksemburga un Portugāle stabili progresē savu pienākumu izpildē attiecībā uz Grieķiju un Itāliju, citas, to skaitā Bulgārija, Horvātija un Slovākija veic pārcelšanu ļoti ierobežotā apmērā, bažījas EK.

"Austrija ir paziņojusi, ka drīz uzsāks pārcelšanu, savukārt Polija un Ungārija joprojām atsakās vispār piedalīties pārcelšanas shēmā. Līdz šim tikai divas dalībvalstis, proti, Malta un Somija ir ceļā uz savu pienākumu savlaicīgu izpildi gan attiecībā uz Itāliju, gan Grieķiju," rakstīts ziņojumā.

Lai palīdzētu uzlabot pārcelšanas un pārmitināšanas procesu, šodien publicētajā ziņojumā ir iekļauti ieteikumi dalībvalstīm, kuros norādīts, ka tām jāuzņemas saistības, ka ik mēnesi tiktu palielināts to personu kopskaits, kuras apsolīts uzņemt, kā arī jāpalielina sava spēja apstrādāt pārcelšanas pieprasījumus un samazināt reaģēšanas laiku.

Tāpat Itālijas gadījumā visu atbilstīgo kandidātu reģistrācijai un identifikācijai būtu jānotiek pēc iespējas drīz, un dalībvalstīm jābūt elastīgākām attiecībā uz iespēju un vajadzību veikt papildu drošības intervijas. Svarīgi arī ierobežot prasības, kas pārcelšanas procesā rada kavēšanos un jāpiešķir prioritāte pieteikumiem, kas attiecas uz neaizsargātiem cilvēkiem, jo īpaši nepavadītiem nepilngadīgajiem.

Tikmēr pārmitināšanas shēma joprojām notiek saskaņā ar plānoto, pārmitinot 15 492 personas uz 21 valsti, tostarp Latviju. Līdz ar to, vairāk nekā divas trešdaļas no 22 504 pārmitināšanām, par kurām panākta vienošanās saskaņā ar ES pārmitināšanas shēmu, jau ir īstenotas.

Kopš šī gada beigām ir pārmitinātas 1070 personas, galvenokārt no Turcijas, Jordānijas un Libānas, teikts ziņojumā.

Kaut arī ir panākts ievērojams progress, dalībvalstīm, kuru mērķi joprojām ne tuvu nav sasniegti, un tām dalībvalstīm, kuras vēl nav veikušas pārmitināšanu saskaņā ar ES shēmām, būtu aktīvāk jārīkojas un pēc iespējas ātrāk jāveic pārmitināšana, jo pienākumi joprojām ir sadalīti nevienmērīgi, norādīts ziņojumā aicina EK.

"Deviņām valstīm ir jāuzsāk pārcelšana pašreizējo ES līmeņa shēmu ietvaros, to skaitā Polijai, Slovākijai, Slovēnija, Rumānijai, Bulgārijai un citām," aicina EK.