Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas gatavība sākt kauju pret Baltijas valstīm ir signāls NATO un Lietuvai

© SCANPIX

Krievijas gatavība sākt kaujas darbības pret Baltijas valstīm 24 līdz 48 stundu laikā ir signāls gan Lietuvai, gan NATO, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

"Signāls ir tāds, ka NATO un Lietuvai vajadzētu būt gatavai konfliktam 24 līdz 48 stundu laikā, un tas ir signāls NATO plānotājiem un mums. Runājot par [rudenī gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām plašajām militārajām mācībām] "Zapad", mums ir jāņem vērā sabiedroto spēku klātbūtne šeit, to saistības un pilnīga integrācija Lietuvas Bruņotajos spēkos, proti, Lietuvas armija un gatavībā esoši sabiedrotie jau ir šeit," Karoblis pirmdien sacīja preses konferencē, kurā tika prezentēts ikgadējais ziņojums par valsts drošības apdraudējumiem.

Lietuvas Valsts drošības departamenta un Aizsardzības ministrijas 2.operatīvo dienestu departamenta publicētajā ziņojumā par draudiem pagājušajā gadā lasāms, ka Krievija kaujas darbības pret Baltijas valstīm varētu sākt 24-48 stundu laikā, jo pēdējā laikā tā ir pastiprinājusi savas militārās spējas savās rietumu teritorijās, tostarp Kaļiņingradas apgabalā.

Izlūkošanas dienesti arī brīdina par iespējamām provokācijām septembrī netālu no Lietuvas robežas gaidāmo Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Zapad 2017" ("Rietumi 2017") laikā. "Netiek izslēgtas provokācijas vai iepriekš plānoti incidenti uz robežas ar Lietuvu un Poliju mācību laikā," sacīts ziņojumā. Tajā uzsvērts, ka lielākos draudus Lietuvai joprojām rada Krievijas agresīvā ārpolitika, tās militāro spēju koncentrācija pie Lietuvas robežām un aktīvā izlūkošanas darbība.

"Tas ir Krievijas militārās gatavības laiks, tādas ir Krievijas tehniskās un organizatoriskās spējas, un mums uz to ir jāreaģē nacionālā un NATO kontekstā. Runājot par konkrētiem līdzekļiem, mums ir reaģēšanas spēki, kurus var aktivizēt ļoti ātri. NATO arī apzinās, ka šis ir NATO laiks sagatavoties, ir izstrādāti atbilstoši plāni, iespējams, ka tie nav tik ātri, kā mēs vēlētos, bet papildu NATO spēki ierastos," klāstīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs nesen paziņoja, ka 14.-20.septembrī Baltkrievijā plānotajās Kreivijas un Baltkrievijas militārajās mācībās "Zapad 2017" piedalīsies 13 tūkstoši karavīru. Viņš uzsvēra, ka tās būšot aizsardzības mācības. Lietuvas izlūkošanas dienesti norāda, ka "ir ļoti iespējams, ka reālais mācību dalībnieku skaits būs lielāks, un mācību scenārijs ietver bruņotu konfliktu ar NATO". Daļa mācību notiks Lietuvas robežas tuvumā, Baltkrievijas teritorijā izvietojot lielu skaitu Krievijas karavīru un kaujas tehnikas.