Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Junkers: Lielbritānijas izstāšanās no ES nav beigas

© SCANPIX

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) nav beigas, tas jāuztver kā jauns sākums, uzskata Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Junkers šodien uzrunā Eiropas Tautas partijas (ETP) kongresā pauda, ka ir cilvēki, kuri arī priecātos, ja Lielbritānijas izstāšanās no ES tiktu uztverta kā visa beigas, kā arī veltīja kritiku ASV prezidentam Donaldam Trampam, kurš esot slavinājis "Brexit". Junkers uzvēra, ka ir pienācis laiks piecelties no dīvāna un rīkoties.

ES Padomes prezidents Donalds Tusks savā runā uzsvēra, ka "Brexit" veicināja to, ka dalībvalstis kļuva apņēmīgākas un vienotākas nekā agrāk. Runājot par valstu vienotību, Tusks uzsvēra - uzskats, ka vienota Eiropa varētu apdraudēt valstu suverenitāti ir nepareizs. Stiprā ES ir labākā garantija valstu suverenitātei, akcentēja Tusks.

Arī Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajāni uzsvēra, ka ES dalībvalstīm jābūt vienotām un jāstrādā kopā, stājoties pretī dažādiem izaicinājumiem.

Vairāki politiķi, uzstājoties ETP kongresā, arī norādīja uz populisma draudiem, un to, ka jāsniedz laba atbilde populistiem. Tāpat vairāku politiķu runās tika uzsvērtas kristīgās vērtības. Piemēram, ETP frakcijas līderis Manfrēds Vēbers pauda, ka kristietība ir iegravēta Eiropas DNS.

Kā ziņots, šodien Maltā noslēdzās ETP kongress, kā arī ETP grupas sanāksme. ETP kongress pulcē labēji centriskos politiskos spēkus no Eiropas. Pasākumā paredzētas diskusijas par Eiropas nākotni, drošības politiku un ES ārpolitiku.

ETP pārstāv 13 no 28 eirokomisāriem, kā arī Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajāni, ES Padomes prezidents Donalds Tusks. Kongresā piedalās arī septiņu Eiropas Savienības dalībvalstu valdību vadītāji, tajā skaitā Vācijas kanclere Angela Merkele, Spānijas premjerministrs Marians Rahojs, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans un citi.