Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas pilsonis Īrijā notiesāts par zvērīgu tautieša slepkavību

© SCANPIX

Tiesa Īrijā 31 gadu veco Latvijas pilsoni Andreju Krauzi atzinusi par vainīgu tautieša Jura Bula nogalināšanā 2011.gadā, un tas nozīmē, ka viņam draud mūža ieslodzījums.

Prokuratūras apsūdzība liecina, ka Krauze nožņaudza 30 gadus veco Bulu, kurš atteicās atsaukt savu sūdzību par Krauzi, ko bija iesniedzis Īrijas policijā.

Krauze savu vainu Īrijas Centrālajā krimināltiesā neatzina, bet sešu vīriešu un sešu sieviešu veidotā zvērināto kolēģija pēc nepilnu piecu stundu apspriedes vienbalsīgi nolēma, ka apsūdzētais ir vainīgs. Prāva ilga trīs nedēļas.

Tiesnese Margareta Henegana paziņoja, ka spriedumu, kas paredz obligātu mūža ieslodzījumu, viņa nolasīs 26.aprīlī, kad tiesā uzstāsies arī upura māsa.

Krauze neizrādīja nekādu reakciju uz spriedumu, kuru viņš noklausījās ar tulka starpniecību..

Andrejs Krauze 2016.gada sākumā Latvijā tika aizturēts, pamatojoties uz Eiropas orderi.

30 gadus vecais Buls pēdējo reizi tika redzēts 2011.gada 7.jūlija vakarā pie savām mājām Glenamadijā. Vīrieša līķis 23.jūlijā tika atrasts mežā aptuveni desmit kilometru attālumā no Glenamadijas.

Aizdomās par Bula slepkavību policija 2011.gada 25.jūlijā aizturēja Andreja Krauzes brāli Sergeju Krauzi. Tiesas prāvas laikā 2013.gada jūlijā Sergejs Krauze atzina savu vainu slepkavībā bez iepriekšēja nodoma, un tiesa viņam piesprieda desmit gadu cietumsodu. Andrejs Krauze, kurš tika uzskatīts par galveno vainīgo šajā noziegumā, tajā laikā bēguļoja.

Lai gan izmeklēšana apstiprināja, ka Sergejs Krauze nebija uzbrukuma iniciators, viņš tomēr bija sniedzis nozīmīgu palīdzību savam brālim, lai tas varētu veikt slepkavību. Viņš palīdzēja brālim Andrejam Krauzem ne tikai paveikt slepkavību, bet arī aizbēgt no valsts.

Andrejs Krauze pēc slepkavības aizbēga uz Lielbritāniju - Ziemeļīriju, bet pēc tam uz Angliju, kur viņu aizturēja un izdeva Latvijai, kas viņu bija izsludinājusi meklēšanā par citiem likumpārkāpumiem.

2012.gada martā, kad Īrijas policisti ieradās Latvijā nopratināt aizdomās turēto, viņš stāstīja, ka Bulam iedevis 600 eiro, lai viņš atsauc savu sūdzību policijai par uzbrukumu. Pēc tam, kad sūdzība netika atsaukta, viņš devis runāt ar Bulu viņa dzīvesvietā, lai atprasītu naudu. 2011.gada 7.jūlijā notikusī saruna pārvērtusies kautiņā, kura laikā Krauze sagrābis Bulu aiz kakla un to saspiedis. Līķi viņš paslēpis upura automašīnā, ar kuru aizbraucis uz nomaļu mežu, izmetot līķi grāvī.