Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV vēl nav izlēmusi par turpmāko dalību ANO Parīzes klimata līgumā

© Getty Image

Savienotās Valstis vēl nav pieņēmušas lēmumu, vai turpinās dalību ANO Klimata pārmaiņu konferencē (UNFCCC) Parīzē 2015.gada decembrī panāktajā līgumā, trešdien paziņojis Baltais nams.

"Parīzes vienošanās joprojām tiek apspriesta administrācijā," paziņoja Baltā nama preses pārstāvis.

Ne reizi neminot Parīzes klimata vienošanos, ASV prezidents Donalds Tramps otrdien parakstīja izpildrīkojumu, ar kuru tiks atcelti daudzi viņa priekšgājēja Baraka Obamas centieni globālās sasilšanas ierobežošanas jomā. Rīkojuma mērķis ir sekmēt jaunu darbavietu radīšanu ASV enerģētikas sektorā.

Priekšvēlēšanu Kampaņas laikā Tramps solīja ievēlēšanas gadījumā atteikties no Parīzes klimata vienošanās, taču pēc uzvaras vēlēšanās Tramps līdz šim izvairījies runāt par šo tēmu.

Tajā pašā laikā valsts sekretārs Rekss Tilersons izteicies, ka Savienotajām Valstīm vajadzētu palikt šīs vienošanas parakstītājām.

"Domāju, ka Savienotajām Valstīm ir svarīgi saglabāt savu vietu pie galda sarunās par to, kā labāk reaģēt uz klimata izmaiņu radītajiem draudiem. Tie prasa globālu atbildi. Neviena valsts to neatrisinās viena pati," uzsvēra Tilersons.

Savukārt ASV Vides aizsardzības pārvaldes (EPA) vadītājs Skots Pruits svētdien izteicās, ka uzskata Parīzes vienošanos par sliktu līgumu, kas maksās ASV darbavietas.

Parīzē panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.