Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps paraksta likumus par Obamas laika regulējumu atcelšanu

© scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien parakstījis vairākus likumus, ar kuriem saskaņā ar Kongresa otrreizējās izskatīšanas likumu atcelti viņa priekšteča Baraka Obamas laikā apstiprinātie regulējumi.

Parakstītie likumi pieņemti, īstenojot republikāņu programmu, kuras mērķis ir likvidēt Obamas prezidentūras pēdējo mēnešu laikā panāktos grozījumus noteikumos, kas paplašinājuši federālo iestāžu pilnvaras.

"Es turpināšu sadarboties ar Kongresu, visām iestādēm un, pats svarīgākais, ar amerikāņu tautu, kamēr nebūs likvidēti visi nevajadzīgie, kaitīgie un darbavietas iznīcinošie regulējumi, kādus esam konstatējuši," parakstīšanas ceremonijas laikā Baltajā namā uzsvēra Tramps, piebilstot, ka tuvākajā laikā gaidāma daudzu citu iepriekšējās administrācijas izstrādāto likumu un normu atcelšana.

Viens no pirmdien atceltajiem regulējumiem ir Izglītības ministrijas oktobrī apstiprinātais nolikums, kas paredz, ka federāli finansēto skolotāju sagatavošanas programmas izvērtējamas, pamatojoties uz tajās sagatavoto pedagogu audzēkņu akadēmisko sniegumu. Republikāņu uzskata, ka šādi jautājumi atstājami štatu kompetencē.

Atcelts arī regulējums, kas paredz federālo atbalstu štatiem neveiksmīgo skolu identificēšanā un to snieguma uzlabošanas plānu sagatavošanā.

Tramps parakstījis likumu arī par regulējuma atcelšanu, kas pieprasa federālo zemju pārvaldniekiem attīstības projektu izvērtēšanā ņemt vērā to ietekmi uz klimata izmaiņām un citas to īstenošanas ilgtermiņa sekas.

Republikāņi uzskata, ka šie Zemes pārvaldīšanas biroja izstrādātie un decembrī apstiprinātie noteikumi štatu un vietējo iestāžu pilnvaras nodevuši federālajām iestādēm.

Visbeidzot atcelts regulējums, kas pieprasa valsts pasūtījumu izpildītājiem ziņot par federālo darba likumu pārkāpumiem. Baltais nams norāda, ka šis regulējums bremzēs federālo iepirkumu procesu, kamēr uzņēmēji žēlojas, ka tas sadārdzina pasūtījumu izpildi.

Paredzēts, ka otrdien Tramps parakstīs rīkojumu, ar kuru tiks atcelti vai nodoti otrreizējai izvērtēšanai vairāk nekā pusducis Obamas laika regulējumu, kas pieņemti cenšoties īstenot iepriekšējā prezidenta ambiciozo plānu globālās sasilšanas ierobežošanai.

Tostarp pārskatīšanai paredzēts nodot Tīrās enerģijas likumu, ar kuru ierobežota ar oglēm darbināmo spēkstaciju radīto siltumnīcefekta gāzu emisija.

Paredzēts arī izbeigt 14 mēnešus ilgušo moratoriju jaunu licenču izsniegšanai ogļu ieguvei federālajos zemes īpašumos.

Republikāņi saskaņā ar Kongresa otrreizējās izskatīšanas likumu ierosinājuši vairāku desmitu Obamas laika regulējumu atcelšanu. Saskaņā ar šī likuma noteikto procedūru regulējumu atcelšanai pietiek ar abu Kongresa palātu kopīgas rezolūcijas apstiprināšanu, kam Pārstāvju palātā un Senātā pietiek ar vienkāršu vairākumu.