Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Atbildību par Londonas teroraktu uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts"

© Scanpix

Trešdien Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā pie parlamenta ēkas noticis terorakts, kurā dzīvību zaudējuši pieci cilvēki (ieskaitot uzbrucēju) un vēl vismaz 40 ievainoti. Jaunākā informācija liecina, ka saistībā ar notikušo aizturētas astoņas personas. Atbildību par notikušo uzņēmies grupējums "Islāma valsts".

Policijas komisārs Marks Rovlijs apstiprina, ka uzbrukumus sarīkojis viens uzbrucējs, kurš vispirms ar automašīnu iztriecies cauri cilvēku pūlim uz Vestminsteras tilta, tad ar nazi uzbrucis policistam un meties bēgt. Policija rīkojās nekavējoties un raidīja vairākus šāvienus vīrieša virzienā, kas izrādījās nāvējoši. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja preses konferencē informēja, ka noskaidrots, ka uzbrucējs bija dzimis Lielbritānijā. Pirms vairākiem gadiem viņš nonācis policijas redzeslokā.

twitter/ Telegraph

Britu raidsabiedrība BBC ziņo, ka naktī policija rīkojusi vairākus reidus, kuru laikā aizturētas astoņas personas. Likumsargi arī uzsver, ka uzbrucējs darbojies viens, tomēr iedvesmojies no starptautiskā terorisma.

Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže apgalvoja, ka par spīti vakardienas trauksmes situācijai, Londonas iedzīvotāji turpina mierīgi dzīvot savu dzīvi un ir lepni par to, ka terorisms viņus nav iebiedējis. Protams, bija jūtami satiksmes ierobežojumi, bet kopumā cilvēki turpina savas ikdienas gaitas.

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs izsaka līdzjūtību visiem uzbrukumā Londonā pie Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta un uz Vestminsteras tilta cietušajiem un viņu piederīgajiem.

Aculiecinieki uzbrucēju raksturoja kā pusmūža aziātiska izskata vīrieti, kurš bija bruņojies ar lielu virtuves nazi. Viņš arī vadījis automašīnu "Hyundai", kas ietriekusies gājējos uz tilta.

Kāda sieviete, glābjoties no uzbrucēja, esot ielēkusi Temzas upē. Par laimi glābējiem viņu ir izdevies nogādāt drošībā.

Reuters

Francijas premjerministrs Bernards Cazeneuve apstiprina, ka starp ievainotajiem ir arī studenti no Francijas, kuri Londonā bija ieradušies skolas ekskursijas ietvaros.

Rumānijas ārlietu ministrija ir paziņojusi, ka ievainoto starpā ir arī divi Rumānijas pilsoņi.

"Es dzirdēju šāvienus un kliedzienus ārpus ēkas. Paskatījos pa logu un redzēju cilvēku baru, ap 40 - 50 cilvēki, kas skrēja nost no tilta it kā bēgtu no kaut kā," stāsta žurnālists Endrjū Vūdloks.

Policija oficiālā paziņojumā aicinājusi Londonas iedzīvotājus un viesus netuvoties Vestminsteres pilij, lai visi iesaistītie dienesti varētu turpināt operāciju.

Lai izrādītu godu Parīzē tika izslēgts Eifeļa torņa apgaismojums.