Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

OFICIĀLI: Ukraina aizliedz iebraukt valstī "Eirovīzijas" pārstāvei no Krievijas

© SCANPIX

Ukrainas Drošības dienests (UDD) pieņēmis lēmumu uz trim gadiem aizliegt Ukrainā iebraukt Krievijas okupēto Krimu apmeklējušajai Jūlijai Samoilovai, kuru Krievija izraudzījusies dalībai Eirovīzijas dziesmu konkursā, kas šogad notiek Kijevā, pavēstīja UDD pārstāve Oļena Hitļanska.

"UDD aizliedzis uz trim gadiem iebraukt Ukrainā Krievijas Federācijas pilsonei Jūlijai Samoilovai. Lēmums pieņemts, balstoties saņemtajā informācijā, ka viņa ir pārkāpusi Ukrainas likumus," sacīja UDD pārstāve.

UDD iepriekš bija paziņojis, ka pārbaudīs informāciju par Samoilovas iespējamajām vizītēm okupētajā Krimā un tad pieņems lēmumu par viņas ielaišanu Ukrainas teritorijā.

Konkursa rīkotāji jau paziņojuši, ka ir vīlušies par Kijevas lēmumu.

"Mums ir jāciena rīkotājvalsts vietējie likumi, tomēr mēs esam dziļi vīlušies par šo lēmumu, jo mēs uzskatām, ka tas ir pret konkursa garu un atvērtības ideju, kas ir mūsu vērtību pamatā," teikts Ženēvā bāzētās Eiropas Raidorganizāciju savienības (EBU) paziņojumā.

Organizētāji "turpinās dialogu ar Ukrainas varasiestādēm", lai panāktu, ka visi konkursanti var uzstāties.

Krievija par savu pārstāvi šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursā izvirzījusi Jūliju Samoilovu ar dziesmu "Flame Is Burning". 27 gadus vecā Samoilova kopš 13 gadu vecuma ir pirmās grupas invalīde un pārvietojas ratiņkrēslā.

Krievijas Ārlietu ministrija tagad skaidro, ka Kijevu esot "ne pa jokam pārbiedējusi trausla meitene".

"Pašreizējās Ukrainas varasiestādes kārtējo reizi apstiprinājušas tāda režīma tēlu, kas ir inficēts ar rusofobisku paranoju un nacionālistiskiem kompleksiem," teikts ministrijas paziņojumā, kur arī skaidrots, ka Kijeva tādējādi esot nodemonstrējusi savu "politisko mazvērtīgumu un vājumu".

"Tas ir Kijevas varasiestāžu kārtējais šokējošais, ciniskais un necilvēcīgais solis," ziņu aģentūrai "Interfax" sacīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins.

Ukraina jau iepriekš Samoilovas izraudzīšanos raksturoja kā provokāciju.

Vairāki Ukrainas politiķi mudināja Kijevu neizrādīt piekāpību tikai tāpēc vien, ka Samoilova ir invalīde.

Krievija "slēpjas aiz invalīdes", šomēnes sociālajā tīklā "Facebook" norādīja Ukrainas parlamenta deputāts Oleksandrs Brigiņecs, skaidrojot - Maskava cer, ka Ukraina neuzdrīkstēsies par likuma pārkāpšanu "liegt ieceļot valstī cilvēkam ratiņkrēslā".

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls 9.-13.maijā notiks Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, jo pērn Stokholmā notikušajā konkursa finālā uzvarēja Džamala no Ukrainas.

Eirovīzijas rīkotāja ir EBU.