Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Briti nākamnedēļ sāks atvadīties no ES

© Scanpix

Apvienotās Karalistes valdība vakar apstiprinājusi, ka 29. martā tiks uzsākts Brexit jeb izstāšanās process no Eiropas Savienības.

Saskaņā ar Lisabonas līguma 50. pantu, par kura aktivizēšanu oficiāli paziņos britu premjere Terēza Meja, izstāšanās process nedrīkst būt ilgāks par diviem gadiem, turklāt nepieciešams rezervēt laiku, lai panākto vienošanos ratificētu Eiropas Parlaments un ES sastāvā paliekošās 27 dalībvalstis.

Lai gan pirms pagājušā gada 23. jūnijā notikušā referenduma toreizējā iekšlietu ministre T. Meja bija starp tiem Konservatīvās partijas pārstāvjiem, kuri iebilda pret izstāšanos no ES, viņas aktivitāte kampaņas laikā bija niecīga, un tas uzreiz pēc referenduma ļāva ieņemt demisionējušā valdības vadītāja Deivida Kamerona krēslu. Kopš tā laikā T. Meja regulāri atkārtojusi divas lietas - pirmkārt, Brexit process tiks uzsākts «līdz 2017. gada marta beigām», bet, otrkārt, «Brexit nozīmē Brexit» jeb, citiem vārdiem sakot, viņas valdība nemeklēs kādus juridiskus paņēmienus, lai ignorētu referenduma dalībnieku vairākuma (kaut neliela) gribu. Visus šos mēnešus arī atkārtots, ka valdība centīsies panākt pēc iespējas labākus izstāšanās nosacījumus britiem, taču tajā pašā laikā T. Mejai nācies atzīt - no pieejas ES vienotajam tirgum būs jāatsakās, jo pretējā gadījumā nāksies pieļaut tik netīkamo brīvo darbaspēka kustību, kas nozīmētu, ka Apvienotā Karaliste no ES izstājusies tikai formāli.

AP norāda, ka starp ES un Apvienoto Karalisti tagad notiks pat divas oficiāli nesaistītas sarunas - pirmās par to, uz kādiem nosacījumiem briti pamet ES, bet otrās par to, kā nākotnē tiek veidotas abu pušu attiecības. Atšķirība ir tā, ka pirmajam sarunu blokam Lisabonas līgums nosaka konkrētus laika ietvarus (divus gadus), bet otrajam ne. Ņemot vērā to, ka šī ir pirmā reize, kad kāda valsts izstājas no ES, ir saprotami, ka daudzas nianses Lisabonas likumā nav precizētas, un nav īsti skaidrs, kas notiks, ja līdz 2019. gada 29. martam vienošanos par laulības šķiršanu un mantas sadali Brisele un Londona tā arī nebūs panākusi. T. Meja apgalvo, ka tas vienalga nozīmēs Apvienotās Karalistes izstāšanos un to, ka šajā valstī spēku zaudējušas visas ES direktīvas un citi noteikumi.