Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Aptaujas: Nīderlandes vēlēšanās uzvarējusi Rites partija

© scanpix

Trešdien notikušajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi pašreizējā premjerministra Marka Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD), liecina nobalsojušo vēlētāju apraujas.

Tikmēr Gērta Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV) ierindojusies otrajā vietā, dalot šo godu ar vēl divām citām partijām.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos" aplēsēm VVD izcīnījusi 31 no 150 parlamenta deputātu vietām, kamēr PVV, kristīgie demokrāti (CDA) un centriskā partija D66 ieguvušas par 19 mandātiem katra.

Tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējām parlamenta vēlēšanām, kas notika 2012.gadā, VVD pārstāvniecība sarukusi par desmit vietām, kamēr PVV savu pārstāvniecību par trim vietām palielinājusi, liecina "Ipsos" aplēses.

Savukārt CDA izcīnījusi sešus papildus mandātus, bet D66 - septiņus.

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas "Ipsos" veica pie 43 no 9300 vēlēšanu iecirkņiem, un šīs aptaujas pieļaujamās statistiskās kļūdas robeža ir plus mīnus divi procentpunkti.

Kā ziņots, visas dienas gaitā bija vērojama augsta vēlētāju aktivitāte, un eksperti lēš, ka tā varētu sasniegt 80%, kas ir ievērojami vairāk nekā 2012.gadā, kad pie balsošanas urnām devās nepilni 75% balsstiesīgo vēlētāju.