Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Vardarbība pret bērniem Sīrijā sasniegusi nepieredzētu līmeni

© Scanpix

Vardarbība pret bērniem kara plosītajā Sīrijā pagājušajā gadā sasniegusi nebijušu līmeni, pirmdien paziņoja ANO Bērnu fonds (UNICEF).

"Ciešanu dziļumam nav precedenta. Ikdienu miljoniem bērnu Sīrijā ir pakļauti uzbrukumiem, viņu dzīves ir apgrieztas kājām gaisā," sacīja UNICEF reģionālais direktors Gērts Kapelēre. "Ikviens bērns ir guvis traumu uz mūžu ar šausminošām sekām veselībai, labklājībai un nākotnei."

UNICEF pērn reģistrēja vismaz 652 bērnu vardarbīgas nāves, kas ir par 20% vairāk nekā 2015.gadā, un vairāk nekā 250 bērni tika nogalināti skolā vai tās tuvumā.

Vismaz 850 bērni tika savervēti karošanai konfliktā, tostarp kā nāvessodu izpildītāji vai spridzinātāji pašnāvnieki, kas ir vismaz divas reizes vairāk nekā 2015.gadā.

UNICEF norāda, ka 2,3 miljoni sīriešu bērni dzīvo kā bēgļi Turcijā, Libānā, Jordānijā, Ēģiptē un Irākā.

Vēl 230 000 bērnu joprojām dzīvo aplenkuma apstākļos Sīrijā, kur nav piekļuves pārtikai vai medicīniskai aprūpei.

Lai tiktu galā ar arvien smagākajiem dzīves apstākļiem, ģimenes ir spiestas savus bērnus agri izdot laulībā vai likt viņiem strādāt, paziņoja UNICEF.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.