Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Erdogans vēlas atriebties Nīderlandei

© scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien paziņojis, ka Nīderlandei nāksies samaksāt par Turcijas ģimeņu lietu ministres izraidīšanu un nolaišanās atļaujas anulēšanu Turcijas ārlietu ministram Mevlitam Čavušolu.

Erdogans jau sestdien piedraudēja atmaksāt Nīderlandei, nosaucot nīderlandiešus par "fašistiem, nacistu pēctečiem, kas neko nesaprot no politikas vai starptautiskās diplomātijas". "Jūs varat neuzņemt mūsu ministra lidmašīnu cik tik gribat, bet paskatīsimies, kā jūsu lidmašīnas tagad ieradīsies Turcijā," viņš paziņoja mītiņā Stambulā.

Domājot Nīderlandē gaidāmās parlamenta vēlēšanas, Erdogans svētdien paziņoja, ka Nīderlandei nāksies samaksāt, ja tā upurēs valstu divpusējās attiecības vēlēšanu vārdā.

"Viņi uzzinās, kas ir diplomātija," paziņoja Erdogans, uzsverot, ka notikušais nevar palikt bez sekām.

"Viņi nonāca pat tik tālu, ka aizslēdza [konsulāta] durvis," norādīja prezidents.

Jau vēstīts, ka Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja sestdien netika ielaista Turcijas konsulātā Roterdamā, un pēc vairākas stundas ilgām sarunām viņa tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu.

Sākotnēji bija plānots, ka kampaņas mītiņā pie Turcijas konsulāta Roterdamā sestdien uzstāsies Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai, norādot uz "apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai un drošībai".

"Viņi samaksās par nekaunīgo izturēšanos pret maniem pilsoņiem, manu ārlietu ministru," paziņoja Erdogans.

"Es varu doties uz jebkuru valsti, kuru vēlos, ja man ir diplomātiskā pase," viņš piebilda.

Attiecības starp Turciju un Eiropas valstīm ir pasliktinājušās saistībā ar Eiropas pilsētās plānotiem mītiņiem, kuros Turcijas ministri aģitētu tur dzīvojošos Turcijas pilsoņus 16.aprīlī gaidāmā referendumā balsot par Turcijas prezidenta pilnvaru paplašināšanu.

"Pēdējās pāris dienās Rietumi nudien ir parādījuši savu īsto seju," sacīja Erdogans, piebilstot, ka skaidri izpaudusies islamofobija.

Vienlaikus Erdogans izteica pateicību Francijai par neiesaistīšanos šādās spēlēs.

Čavušolu ir devies vizītē uz Franciju, kur uzstāsies ar runu mītiņā Mecā.