Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Bukmeikeri: Kongress varētu atlaist Trampu

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps līdz sava amata pilnvaru termiņa beigām varētu arī nenostrādāt, uzskata Triobet bukmeikeri. Iespēju, ka kongress Trampu atlaidīs, vai arī Tramps atkāpsies pats pirms pilnvaru beigām, bukmeikeri novērtējuši ar 40% varbūtību.

Līdz šim neviens ASV prezidents nav zaudējis amatu impīčmenta procedūras rezultātā. Lai prezidentu atlaistu, nepieciešamas divas trešdaļas balsu ASV Senātā, taču tik liels pārsvars nevienai partijai pēdējos 50 gados nav bijis.

Tas nozīmē, ka Trampam būtu jāsadusmo vismaz trešdaļa paša pārstāvēto republikāņu senatoru, lai tie balsotu par prezidenta atlaišanu. Tā kā atsevišķi ietekmīgi republikāņi nebaidās iebilst Trampam, četru gadu periodā pastāv pietiekami liela iespēja, ka Tramps varētu izdarīt ko tādu, kā dēļ republikāņi atteiktos no sava prezidenta piesegšanas.

Tramps no amata var atkāpties arī pats. Iepriekš šādu soli spēris cits republikāņu prezidents - Ričards Niksons. Trampa straujā daba neizslēdz iespēju, ka miljardieris kādā brīdī atradīs sev citas intereses. Lai gan vēlēšanas notika pirms vairākiem mēnešiem, Tramps joprojām ar lielu prieku mēdz atsaukties uz savu uzvaru, kā arī turpina kritizēt savu konkurenti vēlēšanās Hilariju Klintoni. Bukmeikeru vērtējumā tas parāda, ka Trampam, iespējams, pirmām kārtām patika sacensība, taču tas nenozīmē, ka Tramps veiksmīgi tiks galā ar prezidenta pienākumiem.

Jau šobrīd Tramps atduras pret ASV varas balansu sistēmu, tiesām atceļot Trampa rīkojumu aizliegt ASV ieceļot imigrantiem no vairākām musulmaņu apdzīvotām valstīm. Nespējot īstenot savus solījumus, Tramps var vilties prezidenta amata varas robežās un izlemt aiziet pats.