Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Šodien tiek pieminēti Eiromaidanā bojāgājušie

© scanpix

Šodien Ukrainā tiek atzīmēta Eiromaidanā bojāgājušo cilvēku piemiņas diena. Nedaudz vairāk nekā trīs gadiem, 2013. gada novembrī Kijevā sākas protesti pret Ukrainas valdības lēmumu atteikties no sadarbības līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES). Turpmākajās nedēļās un mēnešos tūkstošiem cilvēku iesaistās protestos pret valdību, Kijevā tiek uzslietas barikādes un izveidotas protesta nometnes.

Kijevas centrā notiekošā protesta akcija ieilgst vairāku mēnešu garumā un tiek nodēvēta par Eiromaidanu. Sadursmēs ar varasiestādēm dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Tieši pirms trīs gadiem, 2014. gada 20. februārī protestu pārņemtajā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā izceļas asiņainas sadursmes un 48 stundu laikā upuru skaits pieaug līdz vismaz 77 cilvēkiem, ievainoto skaits sasniedz vairākus simtus. Daudzi demonstranti nogalināti ar vienu šāvienu galvā, kaklā vai sirdī, un notikumu vietā uzņemtajos videoierakstos redzami formās ģērbti snaiperi, kas šauj uz protestētājiem.

Savukārt 24. februārī pret toreizējo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču tiek ierosināta krimināllieta par mierīgo pilsoņu masveida slepkavībām, un viņš līdzās vairākām bijušajām amatpersonām tiek izsludināts meklēšanā.

Dažas dienas vēlāk 1. martā Krievijas padome pieņem lēmumu, kas atļauj Krievijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā. Tas ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām un Krievijas starptautiskajām saistībām, tai skaitā arī ar minēto 1994.gada Budapeštas memorandu. Ministrs stingri paudis Latvijas principiālo nostāju par nepieciešamību ievērot Ukrainas teritoriālo integritāti. Šis tiek uzskatīts par Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksijas sākumu.

Saeimas deputāte Ināra Mūrniece pauž nosodījumu, par šādu notikumu:

Savukārt šodien Austrumukrainā stāsies spēkā pamiers starp prokrieviskajiem nemierniekiem un Ukrainas armiju, vēsta BBC.

Par pamiera noslēgšanu tika paziņots sestdien Minhenes Drošības konferences laikā. Šī pamiera līguma nosacījumi paredz, ka no frontes līnijas tiks noņemti smagie ieroči un tiks pārtraukta apšaude.

Iepriekšējais pamiera līgums tika parakstīts 23.decembrī. Tomēr janvāra beigās kaujas atsākās no jauna.