Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Enerģētikas krīze Ukrainā, iedzīvotājus aicina taupīt elektrību

© Scanpix

Ukraina trešdien izsludināja ārkārtas stāvokli savā enerģētikas nozarē, kas var nozīmēt elektroenerģijas piegādes pārtraukumus, lai krasi ierobežotu tās patēriņu.

Šāds lēmums tika pieņemts valdības sēdē, reaģējot uz divu nedēļu streiku, kuru rīko ultranacionālisti, kas ir bloķējuši dzelzceļu starp ogļrūpniecības apgabaliem valsts austrumos un pārējo Ukrainas teritoriju.

Neraugoties uz bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos, valsts ir turpinājusi pirkt specifiska tipa ogles, kas tiek ražotas tikai separātistu ieņemtajās Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās un ir nepieciešamas Ukrainas elektrostaciju darbināšanai.

Enerģētikas ministrs Igors Nasaliks paziņoja, ka ārkārtas stāvoklis ietver aicinājumu visiem iedzīvotājiem taupīt enerģiju savos uzņēmumos un mājokļos.

Viņš tomēr brīdināja, ka enerģijas taupīšana var izrādīties nepietiekama un tādā gadījumā varas iestādes "īstenos elektroenerģijas piegādes pārtraukumus, lai līdzsvarotu Ukrainas energosistēmas darbu".

Galēji labējie protestētāji, aizstāvot savas darbības, ir paziņojuši, ka Ukrainai nevajadzētu tirgoties ar separātistu kaujiniekiem.

Ukrainas prorietumnieciskie līderi ir atteikušies pārraut šīs dzelzceļa blokādes, lai neizraisītu pretreakciju lielā iedzīvotāju daļā, kas simpatizē protestētājiem.

Nasaliks sacīja, ka nākamo nedēļu laikā Ukrainai vairāk būs jāpaļaujas uz elektrostacijām, kas izmanto dabasgāzi elektroenerģijas ražošanā, un jāierobežo ogļu izmantošana.

Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans valdības sēdē paziņoja, ka dzelzceļa bloķēšana ir "noziegums".

"Šīs blokādes var atstāt slimnīcas un ukraiņu mājokļus bez elektrības," sacīja Groismans.

"Tomēr cīnīties pret vienkāršajiem cilvēkiem ir nepieņemami," viņš piebilda.

Premjers sacīja, ka viņš arī vēlas apkarot "kontrabandu", kuru pa dzelzceļu transportē separātisti.

Protestētāji uzskata, ka separātisti izmanto dzelzceļa vagonus ieroču un karavīru pārvadāšanā uz karstajiem punktiem.