Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Olands sola objektīvu izmeklēšanu, lai apturētu grautiņus

© Scanpix

Lai apturētu tumšādaino jauniešu sarīkotās nekārtības, kas jau vairāk nekā desmit naktis pārņēmušas Parīzes priekšpilsētas, bet nu sākušas pārsviesties uz citām Francijas apdzīvotajām vietām, prezidents Fransuā Olands solījis objektīvi izmeklēt apsūdzības, ka policijas darbinieks kādu aizturētu tumšādainu vīrieti izvarojis ar steku, bet viņa kolēģi šādu rīcību atbalstījuši.

AFP vēsta, ka grautiņi, kas sākās 4. februārī, Parīzes priekšpilsētās plosās joprojām, bet naktī uz trešdienu pārsviedušies arī uz Dižonu un citām Francijas pilsētām. Jauniešu (lielākoties tumšādainu) pūļi demonstratīvi demolē valsts iestāžu ēkas, taču vienlaikus arī izlaupa veikalus un bankomātus, kā arī dedzina automašīnas. Šīs nekārtības izraisījis 2. februārī notikušais incidents vienā no Parīzes priekšpilsētām. Kāds 22 gadus vecs tumšādains vīrietis (medijiem zināms vien tas, ka viņu sauc par Teo) esot brīdinājis narkotiku tirgotājus par policijas patruļas tuvošanos, pēc kā policisti viņu notvēruši un piekāvuši, bet viens no likuma sargiem vīrieti izvarojis ar steku. Šādu notikumu versiju apstiprina arī netālās slimnīcas, kurā tika nogādāts cietušais, ārsti.

Lai gan aizdomās turētais policists jau apcietināts, bet trīs viņa kolēģi, kuriem izvirzītas apsūdzības uzbrukumā un sazvērestībā, ir atstādināti no dienesta pienākumu pildīšanas, migrantu kopienu tas nav spējis nomierināt. Ik nakti Parīzes ziemeļu priekšpilsētās notiek nekārtības, kurās cietuši jau desmitiem cilvēku un nodarīti simtiem tūkstošu eiro lieli materiālie zaudējumi. Otrdien Oberviljē priekšpilsētā, kur notika incidents, ieradās Francijas prezidents F. Olands, ne tikai apsolot, ka vainīgie policisti tiks sodīti, bet arī apspriežot ar vietējiem iedzīvotājiem bezdarba un citas problēmas, soloties tās risināt. Tomēr vērts atgādināt, ka prezidenta pilnvaru termiņš tuvojas beigām, uz valsts vadītāja amatu nākamajās vēlēšanās, kuru pirmā kārta notiks 23. aprīlī, viņš nekandidēs, bet sociālistu panākumi vasarā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās ir maz ticami.

Sociālistu konkurenti nekavējas izmantot nekārtības savā labā. Gan Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna, gan labējās Republikāņu partijas kandidāts prezidenta vēlēšanās Fransuā Fijons uzsvēruši, ka sociālistu valdība un tai pakļautā policija kārtējo reizi nodemonstrējusi savu bezspēcību. Ja aizturētā izvarošana patiešām ir notikusi, vainīgais (vai vainīgie), protams, jāsauc pie atbildības, taču tas nenozīmē, ka var tik bezrūpīgi attiekties pret nekārtībām, kas pārņēmušas Parīzes priekšpilsētas. Neraugoties uz to, ka grautiņu laikā notikušas protestētāju sadursmes ar policiju, kuru laikā uz likuma sargiem mests gan ar akmeņiem, gan Molotova kokteiļiem, šajās dienās aizturēti vien 245 cilvēki, turklāt tikai pāris desmiti no viņiem pēc apsūdzību izvirzīšanas joprojām atrodas apcietinājumā.