Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Kalifornijā gandrīz 190 000 cilvēku evakuē bīstamā dambja dēļ

BĪSTAMI. Dambja rezerves pārgāzne (pa labi) ir nopietni izskalota, un pastāv risks, ka ūdens no ezera pa to var sākt plūst nekontrolējami © Reuters

Kalifornijas ziemeļos dzīvesvietas nācies pamest gandrīz 190 000 cilvēku, jo ilgstošo lietavu rezultātā izveidojusies bīstama situācija Orovilas ūdenskrātuvē – dambja rezerves pārgāzne, pa ko tiek novadīts liekais ūdens, ir nopietni bojāta, un pastāv bažas, ka tā var sabrukt, applūdinot tuvējās apdzīvotās vietas. Pats 230 metru augstais dambis gan ir gana stabils, tomēr varasiestādes atzinušas, ka situācija var dramatiski mainīties pat pāris stundu laikā.

Evakuācija tika izsludināta svētdienas pievakarē pēc vietējā laika, bet vakar Kalifornijas gubernators Džerijs Brauns paziņoja par ārkārtas stāvokļa noteikšanu Orovilas ezera tuvumā esošajos apgabalos. «Tas ļaus štatam ātrāk mobilizēt nepieciešamo personālu un resursus, lai tiktu galā ar ļoti nopietno situāciju,» gubernatora sacīto citē AP. Gadiem ilgi Kalifornija ir cietusi no sausuma, bet nu jau vairākas nedēļas pēc kārtas novērojami spēcīgi sniegputeņi un lietavas, kas ievērojami paaugstinājušas Orovilas ūdenskrātuves līmeni. Liekais ūdens tiek novadīts pa pārgāznēm, taču tā straume bijusi tik spēcīga, ka izskalojusi rezerves pārgāzni, sarunā ar Reuters skaidrojis ugunsdzēsības dienesta pārstāvis Kevins Lousons. Ja pārgāzne sabruktu, pār Fezera upes lejtecē esošajām apdzīvotajām vietām (pirmkārt, Orovilas pilsētu, kurā dzīvo 16 000 cilvēku) varētu gāzties līdz pat deviņiem metriem augsts ūdens vilnis.

Svētdienas vakarā situācija tika uzskatīta par kritisku, un Batas apgabala amatpersonas ar šerifu Koriju Honea priekšgalā izmantoja visas iespējamās komunikācijas formas, lai iedzīvotājiem būtu skaidrs, ka rīkojums par evakuēšanos uztverams nopietni. «Šīs NAV mācības,» - šāds ieraksts vairākas reizes pēc kārtas parādījās K. Honeas profilos interneta sociālajās vietnēs, par evakuāciju ziņoja gan vietējais radio, gan reģionālās televīzijas stacijas. AP norāda, ka lielākā daļa ļaužu savas mājvietas pametuši bez liekas skubināšanas, jo runas par to, ka Orovilas ezera līmenis kļuvis nepieredzēti augsts un izskalota viena no pārgāznēm, cirkulējušas jau kopš piektdienas. Varasiestādes ir sniegušas samērā skaidras instrukcijas, uz kurieni cilvēkiem jāevakuējas, tomēr no tādām šādos gadījumos saprotamām neērtībām kā satiksmes sastrēgumi un pārpildīti moteļi vai viesu nami, protams, nav izdevies izvairīties. Orovilas policija gan kategoriski noraidījusi televīzijas kanāla KCRA izplatītās ziņas par to, ka pilsētā parādījušies marodieri un aplaupīti vismaz divi veikali.

Vakarrīt evakuētie ļaudis joprojām gaidīja kādas konkrētākas ziņas par to, kad viņiem būs iespējams atgriezties mājās, taču amatpersonas uzsvēra - neraugoties uz to, ka sliktākais scenārijs par pārgāznes pilnīgu sabrukšanu pāris stundu laikā nav piepildījies, situācija joprojām ir ļoti sarežģīta. Kalifornijas ūdens resursu pārvaldes (CDWR) speciālisti skaidrojuši, ka, lai mazinātu ūdens līmeni ezerā un ūdens spiedienu uz dambi un rezerves pārgāzni, pilnībā atvērta galvenā pārgāzne, pa kuru ik minūtes tiek novadīti 2830 kubikmetru ūdens. Līdz ar to rezerves pārgāznes gultnē ūdens pašlaik neplūst. Taču rezerves pārgāznes salabošana nav vienkāršs uzdevums, jo ūdens straumes izskalojušas ne tikai tās betona gultni, bet arī apkārtējos pakalnus, kuros ik pa brīdim veidojas nogruvumi. Pārgāzni mēģina stiprināt, no helikopteriem tajā metot klinšu bluķus, taču speciālisti nav īsti pārliecināti, vai tas dos cerēto rezultātu. Daudz kas būs atkarīgs no laika apstākļiem tuvākajās dienās, un meteorologu prognozes šajā ziņā ir iepriecinošas - lielām lietavām nevajadzētu būt.

Reuters atgādina, ka Orovilas dambis ir augstākais Savienotajās Valstīs - tā augstums par 12 metriem pārsniedz slavenā Hūvera dambja augstumu. Šī būve tika uzcelta laikā no 1962. līdz 1968. gadam, un gandrīz 50 gadu ilgajā dambja vēsturē šī ir pirmā reize, kad nākas pilnībā evakuēt iedzīvotājus no apdzīvotajām vietās Fezeras upes lejtecē. Atsevišķi mediji jau pasteigušies paziņot, ka sabrukt varētu viss dambis, atbrīvojot ceļu vairāk nekā 4,3 miljardiem kubikmetru ūdens, kas atrodas Orovilas ezerā, tomēr eksperti, kuri apsekojuši dambja stāvokli, izteikušies, ka šādas prognozes ir pilnīgi nepamatotas. «Taču nevar noliegt - šāda veida hidrobūvju bojājumi draud ar katastrofālām sekām,» intervijā AP atzinis Kalifornijas ūdens resursu departamenta vadītājs Bils Kroils.