Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Par Igaunijas nodokļu maksātāju naudu uzdzīvoja arī Ilvesa jaunā sieva

© F64

Par plašu skandālu kļuvis bijušā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa tēriņi prezidentūras laikā, kuri īpaši pieauguši pēdējos mēnešos esot prezidenta krēslā. Par Igaunijas nodokļu maksātāju naudu uzdzīvoja arī Ilvesa sieva Ieva, vēsta Igaunijas mediji.

Kā iepriekš vēstīts gaismā nākuši bijušā Igaunijas prezidenta Ilvesa prezidentūras tēriņi. Ilvess no Prezidenta biroja izsniegtās kredītkartes 10 mēnešos iztērējis teju 100 000 eiro. Tēriņi no prezidentam paredzētās kartes samilzuši tieši pirms amata atstāšanas. Šāda kredītkartes izsniegšana ir ierasta prakse, lai prezidents varētu norēķināties par tēriņiem ārzemēs, reprezentējot valsti.

Daudzi tēriņi saistīti ar Ilvesa komandējumiem kopš ar sievu latvieti Ievu Ilvesu. Tāds bijis komandējums uz Šveici, Davosā notiekošo Pasaules ekonomikas forumu, kur pāra viesnīcas izdevumi par četrām diennaktīm sasniedza 19 tūkstošus eiro.

Ja 2011. gadā Prezidenta biroja kredītkartes gada apgrozījums bija aptuveni 33 000 eiro, tad 2012.-2014. gadam tie bija jau 60 000 gadā. Arī turpmākajos gados summas no prezidenta kartes ir tikai augušas - 2015. gadā 75 000 eiro, bet 2016. gada pirmajos desmit mēnešos tie bija jau teju 100 000 eiro.

Lielas summas tērētas ne tikai par luksuss viesnīcām, bet arī apmeklējot restorānus, kuros baudīti grieķu, Āzijas, amerikāņu virtuves dažādās pasaules restorānos, ieskaitot Ņujorkā un Dubaijā. Lielākais restorāna rēķins bijis 2000 eiro vērtībā, neskopojoties ar labu dzeramnaudu.