Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele un Bavārijas sabiedrotie demonstrē vienotību

ATKAL DRAUGI. Domstarpības starp Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Bavārijas līderi Horstu Zēhoferu vismaz oficiāli palikušas pagātnē © Reuters

«Atkal draugi» un «Miers atjaunots» – ar šādiem virsrakstiem Vācijas mediji raksturo sarunas starp Kristīgo demokrātu savienību (CDU) un Bavārijas Kristīgo sociālistu savienību (CSU), kuru mērķis bija demonstrēt konservatīvā bloka vienotību un atbalstu kanclerei Angelai Merkelei pirms septembrī gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām.

Mirklis demonstratīvajai salabšanai izvēlēts ļoti piemērots, jo aptauju dati liecina, ka sava jaunā līdera Martina Šulca vadībā aizvien populārāki kļūst sociāldemokrāti (SPD).

Vakar pēcpusdienā CDU/CSU bloks oficiāli nominēja A. Merkeli kā savu kanclera amata kandidāti, pavēstot, ka jau uzsākts darbs pie kopīgas vēlēšanu platformas izstrādāšanas. «Merkelei ir vienbalsīgs abu partiju atbalsts,» raidkorporācijas Deutsche Welle interneta mājaslapa citē Bavārijas federālās zemes premjera un kristīgo sociālistu līdera Horsta Zēhofera sacīto.

Kopš 2015. gada rudens attiecības starp CSU un CDU bijušas diezgan saspīlētas. Bavārijas partijas vadība nebija sajūsmā par A. Merkeles izsludināto atvērto durvju politiku attiecībā uz nelegālajiem imigrantiem, jo turīgajai federālajai zemei, kas atrodas valsts dienvidaustrumos, nācās uzņemt neproporcionāli daudz ieceļotāju, kuri bija ieradušies pa tā dēvēto Balkānu maršrutu. H. Zēhofers ne reizi vien draudēja ar robežu slēgšanu un citiem pasākumiem, pieprasot, lai A. Merkeles valdība kā minimums likumā noteiktu maksimālo ieceļotāju skaitu, kādu ik gadus ir gatava uzņemt Vācija. Šī prasība tā arī nav izpildīta un, spriežot pēc A. Merkeles izteikumiem, arī netiks pildīta, taču kanclere atzinusi, ka nevajadzētu atkārtoties 2015./2016. gada notikumiem, kad Vācijā ieradās gandrīz miljons imigrantu.

DPA norāda, ka savā saspringtajā darba grafikā A. Merkele bija izbrīvējusi divas dienas, lai paviesotos Minhenē un atrisinātu domstarpības ar kristīgo demokrātu māsas partiju - kristīgajiem sociālistiem. Vienotības demonstrēšana bija ļoti svarīga, jo pēc bijušā Eiropas Parlamenta prezidenta Martina Šulca kļūšanas par kanclera amata kandidātu jaunu impulsu ir guvusi sociāldemokrātiskā partija. Emnid aptauja, kuras rezultātus svētdien publicēja Bild am Sonntag, liecina, ka nedēļas laikā SPD popularitāte pieaugusi par sešiem procentpunktiem un pašlaik sasniedz 29%, savukārt atbalsts CDU/CSU krities par četriem procentpunktiem un pašlaik ir 33%. Emnid eksperts Torstens ŠneidersHāse sacījis - viņš neatceras, ka kāda partija tikai nedēļas laikā būtu spējusi tik ievērojami pieaudzēt savu popularitāti. Šķiet, ka vismaz pašlaik M. Šulcam ir izdevies mobilizēt kreisā spārna vēlētājus, visticamāk, pateicoties solījumiem, ka SPD negrasās samierināties ar beidzamajos gados ierasto jaunākā brāļa lomu CDU/CSU vadītajā lielajā koalīcijā. Sociāldemokrāti jau uzsākuši sarunas ar zaļajiem un kreisajiem (bijušajiem komunistiem) par kopīgas koalīcijas veidošanu.