Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

EP vēlēs jaunu prezidentu un priekšsēdētāja vietniekus

© SCANPIX

Eiropas Parlaments (EP) nākamnedēļ, 17.janvārī un 18.janvārī, vēlēs jaunu prezidentu, priekšsēdētāja vietniekus un kvestorus, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Deputāti balsos, lai ievēlētu jauno EP prezidentu nākamajiem divarpus gadiem. Aizklāto balsojumu otrdien plkst.10 pēc Latvijas laika, pēc katra kandidāta trīs minūšu prezentācijas, vadīs aizejošais EP prezidents Martins Šulcs.

Šobrīd EP augstākajam amatam nominēti septiņi oficiālie kandidāti no dažādām politiskajām grupām. Jaunas kandidatūras varētu parādīties pirms jebkura no pirmajiem trim balsojumiem. Ja neviens no kandidātiem negūst absolūto derīgo balsu vairākumu pirmo trīs balsojumu laikā, EP prezidents tiks ievēlēts ceturtajā un pēdējā balsojumā ar vienkāršu balsu vairākumu starp diviem kandidātiem, kuri ieguva visvairāk balsu trešajā kārtā.

Trešdien aizklātā elektroniskā balsojumā, kuru vadīs jaunievēlētais priekšsēdētājs, EP deputāti ievēlēs 14 EP priekšsēdētāja vietniekus un piecus kvestorus. Viņi arī apstiprinās EP 22 pastāvīgo komiteju skaitlisko sastāvu.

Ceturtdien, 19.janvārī, pēcpusdienā EP deputāti balsos par deputātu iecelšanu komitejās.

LETA jau vēstīja, ka lielākā daļa Latvijas pārstāvēto EP deputātu pieļauj, ka par nākamo EP prezidentu politiķi izraudzīsies Eiropas Tautas partijas (ETP) izvirzīto itālieti Antonio Tajani.