Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Pētnieks: Obama atvadu runā netieši norādīja uz Trampa ievēlēšanas iemesliem

© SCANPIX

ASV prezidents Baraks Obama savā emocionālajā atvadu runā netieši norādīja uz atsevišķiem iemesliem, kas varēja kalpot Donalda Trampa uzvarai ASV prezidenta vēlēšanās, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Pētnieks Obamas runu raksturoja kā ļoti emocionālu un saucienu pēc vienotības. "Viņš aicināja pārdomāt ekonomisko un informatīvo noslāņotību, kā arī mudināja pretoties rasismam," sacīja Andžāns.

Pētnieka ieskatā, Obama runā paudis bažas par iedzīvotāju nevēlēšanos diskutēt, kā arī pārbaudīt informāciju. "Cilvēki skatās noteiktus kanālus, kas atbalsta vienu vai otru kandidātu. Obama netiešā veidā norādīja, ka tas, iespējams, palīdzēja Trampam uzvarēt vēlēšanās," sprieda Andžāns, piebilstot, ka kopumā Obama savā atvadu runā raudzījies nākotnē.

Kā norādīja Andžāns, Obama savā runā varēja arī piedāvāt konkrētākus norādījumus un "saukt lietas īstajos vārdos". "Lielāka konkrētība būtu palīdzējusi, jo ne visi spēj uztver informāciju no pusvārda," sprieda eksperts.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama emocionālā atvadu runā otrdien aicināja amerikāņus aizstāvēt demokrātiju, brīdinot, ka tā tiek apdraudēta ikreiz, kad tiek uztverta par pašsaprotamu.

Atšķirībā no priekštečiem, Obama savu atvadu runu neteica Vašingtonā, bet Čikāgā, kur dzīvoja ilgus ilgus gadus pirms pārcelšanās uz galvaspilsētu.

Aizejošais Baltā nama saimnieks savu priekšvēlēšanu saukli "Jā, mēs varam" ("Yes We Can") atvadu runā pārveidoja par "Jā, mēs izdarījām" ("Yes we did"), uzskaitot savas prezidentūras sasniegumus, sākot no Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās un beidzot ar ASV veselības aprūpes sistēmas reformu.

Liela daļas Obamas runas bija veltīta viņa atbalstītāju uzmundrināšanai pēc demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones zaudējuma prezidenta vēlēšanās, kurās triumfēja republikānis Donalds Tramps. Demokrāti ir arī zaudējuši vairākumu abās Kongresa palātās.

Obama uzsvēra, ka visiem amerikāņiem, neskatoties uz partejisko piederību, būtu jāpalīdz atjaunot ASV demokrātiskās institūcijas.

Obama ir solījis gludu varas nodošanu Trampam, kurš prezidenta amatā stāsies 20.janvarī, bet nav taupījis kritiskus vārdus topošajam Baltā nama saimniekam.