Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Īrijā ieslodzīti 18 Latvijas valstsiederīgie; 66 no Lietuvas

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Īrijas cietumos ir pārstāvētas vismaz 66 tautības, bet lielākos etniskos grupējumus ieslodzīto vidū veido poļu, lietuviešu, britu un rumāņu vīrieši. Īrijas ieslodzījuma vietu (IPS) statistika liecina, ka septembra beigās cietumos atradās 3516 vīrieši, tostarp 441 ārvalstu pilsonis, vēsta portāls Baltic-Ireland.

Kopumā ieslodzījuma vietās valstī atrodas 77 Polijas, 66 Lietuvas, 63 Lielbritānijas, 49 Rumānijas un 18 Latvijas valstspiederīgieun ievērojami pārstāvētas ir arī Nigērija, Brazīlija, Ķīna un Čehijas Republika.

Saskaņā ar Informācijas atklātības likumu publiskotie dati liecina, ka no šajā valstī šā gada sākumā apcietinājumā esošajiem 3650 cilvēkiem 134 bija sievietes.

Kopumā aizturēšanas centros Dublinā un Limerikā 110 sievietes bija Īrijas pilsones, bet sievietes no Lielbritānijas, Polijas, Rumānijas un Lietuvas veidoja lielākās etniskās ieslodzīto grupas.

No 2013.gada sākuma līdz šī gada septembra beigām par tulku pakalpojumiem IPS bija iztērējuši 63513 €.

No šā gada janvāra līdz septembrim, par šādiem pakalpojumiem rakstiskās un mutiskās tulkošanas uzņēmumam Context tika samaksāti 12102 €.

IPS norāda, ka tulkošanas palīdzība tiek sniegta, kad ieslodzītajam var būt valodu grūtības “it īpaši, ja svarīga informācija ir nepieciešama, piemēram, dokumentu nodošanas stadijā vai arī komunicējot ar veselības aprūpes speciālistiem”.

IPS dati arī liecina, ka cietumu darbinieki ir no 15 dažādām izcelsmes valstīm.
IPS iestādēs strādā 4 Nigērijas, 4 Rumānijas,3 Lielbritānijas, 2 Lietuvas un 2 Polijas pilsoņi, kā arī Ķīnas, Dānijas, Holandes, Francijas, Vācijas un Dienvidāfrikas pārstāvji.

Dažos gadījumos darbinieki ar noteiktu valodu prasmēm sniedz neformālus tulku vai tulkošanas pakalpojumus ieslodzītajiem, kuri nerunā angliski, norāda IPS.
Vēl amatpersonas atzīst, ka nav zināms nedzirdīgo ieslodzīto skaits, bet norāda, ka apcietinājuma vietās vēsturiski tiek nodrošināts zīmju valodas tulks, ja tas ir nepieciešams.

Ieslodzītajiem ir iespēja cietumā apgūt vairākas valodas, piemēram, izglītības nodaļa Portlaoise cietumā piedāvā īru, spāņu, angļu, franču un vācu valodas klases.