Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā baidās no Krievijas iebrukuma; iedzīvotāji apgūst izdzīvošanai nepieciešamās iemaņas

© SCANPIX

Pēc Krievijas darbībām un agresijas Ukrainā, Gruzijā un tagad arī Sīrijā, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji ir satraukti, ka šīs valstis varētu kļūt par nākamo Krievijas mērķi. "Associated Press" žurnāliste un raksta autore Vanesa Gera arī atgādina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavs aizstāvēt tautiešu intereses neatkarīgi no valsts, kurā viņi dzīvo.

"Associated Press" noskaidrojis, ka daļa Lietuvas iedzīvotāju šobrīd aktīvi trenē kaujas spējas un apgūst, kā izdzīvot kara apstākļos. Arī Lietuvas valdība jau pirms neilga laika izdevusi rokasgrāmatu, kā rīkoties kara gadījumā.

Vairāki Lietuvas iedzīvotāji iniciatīvu ņēmuši savās rokās. Piemēram, Rimvīds Matuzonis nedēļas nogalēs rīko kaujas iemaņu nodarbības, kas notiek Dzūkijas mežos Lietuvas dienvidos.

Raksta autore Vanesa Gera arī norāda, ka līdzīgi kā citās Baltijas valstīs, arī Lietuvā daļa iedzīvotāju tic, ka Lietuvas dalība NATO atturēs Krieviju no iebrukuma. Tomēr ir arī tādi, kuru analizējot pēdējā laikā izlasīto informāciju medijos, pauž bažas par iespējamiem notikumu scenārijiem.

Pēdējā laikā vēl lielāku satraukumu iedzīvotājos radījis faksts, ka Krievija Kaļiņingradas apgabalā dislocējusi lielu skaitu karavīru, kā arī kaujas tehnikas vienību.

"Associated Press" arī informē, ka pagājušajā gadā Lietuva daļēji atjaunoja obligāto militāro dienestu, tomēr daudzi armijā piesakās arī brīvprātīgi, uzsverot, ka tas ir viņu patriotiskais pienākums.