Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ES ministri balsos par nākamā gada budžetu

© scanpix

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un finanšu ministri šodien balsos par ES nākamā gada budžetu, par kuru Eiropas Parlaments (EP) varētu balsot 1.decembrī.

Iepriekš EP un Padomei pēc ilgām sarunām izdevās panākt vienošanos par 2017.gada budžetu. "Kaut arī panāktā vienošanās ir zināms kompromiss, esmu priecīga, ka mums tomēr izdevās vienoties ar Padomi un nākamgad mums nebūs jādzīvo neziņā, bet varēsim turpināt gan jau iesāktās programmas, gan sākt jaunas," iepriekš sacīja EP Budžeta komiteju pārstāvošā deputāte Inese Vaidere (V).

Nākamā gada budžeta izdevumi sasniegs 157,9 miljardus eiro, kas ir par 1,7% vairāk, salīdzinot ar 2016.gada budžetu. Gandrīz puse jeb 74,9 miljardi eiro nākamgad tiks atvēlēti izaugsmei, nodarbinātībai un konkurencei. Kopējais finansējums lauksaimniekiem paredzētajām programmām nākamgad sasniegs 42,6 miljardus eiro. Savukārt Eiropas Stratēģiskajam investīciju fondam tiks atvēlēti 2,7 miljardi.

Papildu 200 miljoni eiro nākamgad tiks atvēlēti pētniecības, inovāciju un izglītības programmām, piemēram, "Erasmus+", uzņēmējiem, tostarp mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), konkurences uzlabošanai, kā arī Eiropas infrastruktūras projektiem. Tāpat papildu 500 miljoni eiro 2017.gada budžetā tiks rasti jauniešu nodarbinātības iniciatīvai.

ES Padomei lēmums par nākamā gada budžetu jāpieņem ar kvalificēto balsu vairākumu.