Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas karavīri palīdzējuši nosargāt Vācijas konsulātu Afganistānā

© SCANPIX

Afganistānā Vācijas konsulātu pret talibu uzbrukumu palīdzējuši nosargāt arī šajā valstī dienošie Latvijas karavīri.

"Vācijas kolēģis lūdza nodot sirsnīgu paldies mūsu karavīriem, kuri nosargāja Vācijas konsulātu Mazārešarīfā no talibu uzbrukuma. Lepojos!" mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

NATO vadītajā apmācības operācijā Afganistānā "Resolute Support" dien vairāki desmiti Latvijas karavīru. AM pārstāvis Kaspars Galkins aģentūrai LETA apliecināja, ka konsulāta aizsardzībā bija iesaistīti trīs tuvā gaisa atbalsta kontrolieri no Latvijas. Viņiem nekas nekaitot, un tā esot normāla prakse, ka šādās ārkārtas situācijās sabiedrotie viens otram sniedz atbalstu. Tuvā gaisa atbalsta kontrolieru uzvedums ir no zemes kontrolēt gaisa kuģu novadīšanu uz mērķiem.

LETA jau ziņoja, ka Afganistānas ziemeļu pilsētā Mazārešarīfā 10.novembra vakarā notika talibu spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukums Vācijas konsulātam, kurā nogalināti seši afgāņi un vairāk nekā 120 cilvēki ievainoti.

Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs iepriekš pavēstīja, ka konsulātā bija apmēram 20 Vācijas personāla darbinieki, kas pēc sprādziena visi ir "drošībā un nav ievainoti". Viņš piebilda, ka Afganistānas drošības spēki un Vācijas specvienība ir "atvairījuši smagi bruņotus uzbrucējus".

Afganistānas policija savukārt pavēstīja, ka zem gruvešiem apraktu vai paslēpušos atradusi vēl vienu uzbrucēju, lai arī sākotnēji amatpersonas paziņojušas, ka bijis tikai viens uzbrucējs - terorists pašnāvnieks, kurš uzbrukumā gāja bojā.

Sprādziens izsita tuvāko veikalu logus, un pēc tā atskanēja sporādiska apšaude. Vairums cietušo bija ievainoti ar izsisto logu stikliem.

Afganistānas specvienība norobežoja konsulāta ēku, kurā agrāk bijusi viesnīca "Mazar Hotel".

Islāmistu grupējums "Taleban" paziņoja, ka šis terorakts ir "atriebības uzbrukums" par nesenajiem ASV gaisa triecieniem Kondozas provincē, kuros šomēnes nogalināti līdz 32 civiliedzīvotājiem.

ASV bruņotie spēki iepriekš atzina, ka šajos gaisa triecienos, "ļoti ticams," ir gājuši bojā civiliedzīvotāji, un solīja pilnībā izmeklēt šo incidentu.

Tikmēr Vācijas valdība ir paziņojusi, ka tās bruņotie spēki nav piedalījušies Kondozā veiktajos gaisa triecienos.