Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Amerikas latviešu apvienība atgādina, ka ASV prezidents nevada valsti vienpersoniski

© AFP

Amerikas latviešu apvienība aicina nenovērtēt par zemu ASV vēlētāju izvēli prezidenta vēlēšanās, tomēr atgādina, ka ASV prezidents nevada valsti vienpersoniski.

Apvienības valdes priekšsēdētājs Pētera Blumbergs paziņojumā raksta, ka ASV ir spēcīgas demokrātiskas tradīcijas un šo vēlēšanu rezultāts ir šo tradīciju apliecinājums - tauta ievēlē prezidentu, kas tai šķiet vispiemērotākais attiecīgajā momentā, balstoties uz ASV pavalstu vēlēšanu kolēģijas sistēmu.

Apvienība ir gandarīta, ka tās biedri un ASV latviešu sabiedrība ir bijusi aktīva šajās vēlēšanās, balsojot pēc pašu izvēles.

Amerikas latviešu apvienība kopā ar Apvienoto baltiešu komiteju un Centrālās un Austrumeiropas koalīciju turpinās atbalstīt Latvijas un Baltijas valstu ārpolitiskos mērķus. Koalīcijai ir spēcīgi sabiedrotie ASV kongresā un atbalstītāji ASV domnīcu aprindās. "Mēs strādāsim kopā, lai gādātu par to, ka nākamais ASV prezidents izvēlas spēcīgu ārpolitisko komandu, kurai būtu svarīga Austrumeiropas drošība un sadarbība ar NATO, un nozīmētu ārlietu ministru un aizsardzības ministru, kam rūp transatlantiskās saites," teiks apvienības paziņojumā.

Apvienība priekšvēlēšanu laikā ieņēma neitrālu nostāju, lai nešķeltu tās biedrus un latviešu sabiedrību kopumā republikāņu un demokrātu atbalstītājos, bet organizācijas uzmanībai nepagāja garām Donalda Trampa izteikumi par NATO un ASV lomu rietumvalstu aizsardzības aliansē, par iespējamo draudzību ar Krieviju.

"Mēs šajā jautājumā nepiekritām Trampam. Jāatceras, ka ASV prezidents nevada valsti vienpersoniski - viņam ir jāstrādā ar kongresu, kur vairākumā ir viņa partijas biedri. Izsaku cerību, ka Republikāņu partijas attieksme starptautiskās drošības jautājumos nemainīsies un ASV pildīs savas starptautiskās saistības.

Apvienība turpināšot sekot ASV un Krievijas attiecībām arī nākamās administrācijas laikā, lai nepieļautu nekādus apdraudējumus Eiropas drošībai un kopējai vērtību sistēmai. Blumbergs aicina nenovērtēt par zemu ASV vēlētāju izvēli, ASV demokrātijas spēku un iesaka to pašu darīt arī Krievijai.

LETA jau ziņoja, ka otrdien par 45.ASV prezidentu kļuva Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps. Multimiljardieris iepriekš ASV daudzus šokēja ar saviem izteikumiem pret imigrantiem, sievietēm un minoritātēm, izpelnoties rasista birku, tomēr, par spīti visam, viņš vēlēšanās pārspēja Klintoni.