Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Trim bijušajiem Rīgas omoniešiem Lietuvā aizmuguriski piespriež mūža ieslodzījumu

© F64

Viļņas apgabaltiesa piektdien aizmuguriski piesprieda mūža ieslodzījumu trim bijušajiem Rīgas omoniešiem par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar Lietuvas amatpersonu slepkavību Medininku kontrolpunktā 1991.gadā.

Notiesātie Andrejs Laktionovs, Česlavs Mliņņiks un Aleksandrs Rižovs ir Krievijas pilsoņi. Krievija šajā lietā ir atteikusies sadarboties ar Lietuvu un neizdod savus pilsoņus, kas tajā apsūdzēti, tādēļ viņi tiek tiesāti aizmuguriski.

Tiesa arī nolēma, ka notiesātajiem jāsamaksā valstij 653 850 kompensācija par nodarītajiem zaudējumiem, kā arī kompensācijas noslepkavoto tuviniekiem.

Spriedumu 20 dienu laikā var pārsūdzēt Lietuvas Apelācijas tiesā.

Iepriekš prokurors Sauļus Versecks tiesā sacīja, ka bijušais Rīgas milicijas specvienības OMON komandieris Mliņņiks deva rīkojumu uzbrukt robežkontroles punktam uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, bet Laktionovs un Rižovs šo rīkojumu izpildīja. Prokurors pieprasīja apsūdzētajiem piespriest mūža ieslodzījumu.

Tiesā lieta tika izskatīta kopš 2013.gada decembra.

Šī ir otrā prāva Lietuvā saistībā ar Medininku slaktiņu. 2011.gada pavasarī mūža ieslodzījums tika piespriests bijušajam Rīgas omonietim Latvijas pilsonim Konstantīnam Mihailovam (Ņikuļinam).

1991.gada 31.jūlijā OMON kaujinieki Medininku kontrolpunktā uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja. Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.