Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Kalniņa-Lukaševica: Svarīgi saglabāt stingru nostāju attiecībās ar Krieviju

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Eiropas Savienībai (ES) un NATO jābūt stiprai un solidārai, saskaroties ar Krievijas mestajiem izaicinājumiem mūsdienu starptautiskās tiesību sistēmas pastāvēšanai, Varšavas drošības forumā uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V).

ĀM parlamentārā sekretāre šonedēļ piedalās Varšavas drošības forumā, kurā galvenās diskusijas veltītas drošības politikas jautājumiem pēc NATO Varšavas samita, kā arī izaicinājumiem attiecībās ar Krieviju. Kalniņa-Lukaševica piedalījās paneļdiskusijā "Krievija: globāls milzis uz māla kājām".

"Mēs visi - gan Rietumi, gan Krievija - spēlējam pēc noteikumiem, taču tie vairs nav vienādi noteikumi. Krievija ir atgriezusies pie politikas, kas balstās uzskatos par ietekmes sfērām un lielvaru tiesībām dominēt starptautiskajā politikā," atzina ĀM parlamentārā sekretāre. Diskusijā viņa teica, ka Rietumu sabiedrība nedrīkst atkāpties no prasībām Krievijai ievērot starptautiskās tiesību sistēmas normas un saistības.

Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ar Krieviju ir jārunā, taču sarunai nav jābūt par jauniem noteikumiem. "Mums ir jāpanāk, lai Krievija ievēro 21.gadsimta starptautiskos likumus un normas," uzsvēra eksperte.

Tāpat parlamentārā sekretāre akcentēja, ka ES un NATO ir svarīgi saglabāt stingru un nelokāmu nostāju attiecībās ar Krieviju. "Mēs nedrīkstam ignorēt vai novērsties no Krievijas pieaugošajām apdraudējuma spējām, ieskaitot kibertelpu. Mums ir jādomā, kā pārvarēt Krievijas radītos izaicinājumus," sacīja Kalniņa-Lukaševica.

Paneļdiskusijas dalībnieki - tostarp ASV Valsts departamenta sankciju politikas koordinators Daniels Frīds, Prāgas Starptautisko attiecību institūta vecākais pētnieks Marks Galeoti un bijušais Krievijas Valsts domes deputāts Iļja Ponomarjevs - Varšavā notiekošajā drošības forumā bija aicināti diskutēt par pašreizējiem Krievijas ārpolitikas virzieniem, rietumvalstu nostāju un turpmākajiem izaicinājumiem attiecībās ar Krieviju.

Varšavas drošības forums tiek rīkots ik gadu kopš 2014.gada, lai veicinātu izpratni par Eiropas un NATO drošības politiku, veidojot dialogu starp politikas veidotājiem un akadēmisko aprindu pārstāvjiem.